Augusztusban rendezik meg a IV. Máramarosszigeti Szent István Napokat

Külhoni – 2017. július 21., péntek | 13:16

A máramarosszigeti római katolikus plébánia udvarán tartották meg a július 15-16-i hétvégén azt a sajtótájékoztatót, melyen az idei máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN) programját ismertették a szervezők.

A IV. alkalommal megrendezendő program mottójául a „Mindig magunkért, soha mások ellen” Dsida Jenő idézetet választották. Az augusztus 15. és 20. között zajló ünnepi programsorozatot a Máramarosi Római Katolikus Főesperesség megbízásából idén is a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület irányításával szervezik meg, a Bethlen Gábor Alap támogatásával. A szervezésben több fiatal önkéntes is részt vállal. A programok sorát a hosszúmezői Nagyboldogasszony-búcsúval fogják nyitják meg.

Orosz Krisztofer Levente pasztorális referens a szervezők nevében a sajtó képviselőinek elmondta: igyekeztek az idei SZIN programjait gazdagabbá tenni, nagyobb hangsúlyt fektetve a gyermek és ifjúsági programokra, továbbá minél nagyobb teret engedni a programok közösségi jellegének.

„Idén sokkal gazdagabbá és színesebbé tesszük a gyermekek és fiatalok számára a Szent István Napokat. Ez azt jelenti, hogy idén mindennap várjuk a gyerekeket és fiatalokat a plébániára. Játékkal, mesemondással, üvegfújással, helytörténeti vetélkedővel tesszük örömtelivé ezeket a napokat számukra. Szeretnénk, ha ezek az események minél közelebb hoznák egymáshoz az embereket. Összefogásra és egymásra figyelésre akarunk buzdítani mindenkit. Nem véletlenül választottuk a »Mindig magunkért, soha mások ellen« Dsida-idézetet mottóul. A folyamatos másra mutogatás minden energiánkat elszívja. Nekünk első sorban magunkkal, egymással kell törődnünk. Egy családdá kell válnunk” – mondta el Orosz Krisztofer.

A hagyományhoz híven nem maradnak el a Borromeo Szent Károly-templomban rendezett klasszikus zenei koncertek sem. Az előadók között ismét ott lesz az SZM Muzik Máramarosszigetről, a Profcafe Strings Nagybányáról és a Carmina Renascentia régizene együttes Nagykárolyból.

Mivel tavaly nagy sikere volt a városi helytörténeti túrának, idén is sor kerül rá: Zolopcsuk P. Róbert helytörténész kalauzolja majd az érdeklődőket.

Hollósy Simon festőművész és iskolaalapító születésének 160. évfordulója alkalmából tematikus nappal készülnek a szervezők. „Fontos felhívnunk a figyelmét mindenkinek arra, hogy lesz egy Hollósy Simon tematikus napunk is. Arra való tekintettel, hogy idén van születésének 160. évfordulója, méltán meg kell emlékeznünk városunk híres szülöttéről. Ezért a Hollósy Simon Művelődési Egylet festménykiállítást szervez, a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület pedig egy Hollósyról szóló könyvet fog kiadni és bemutatni. Ezt megelőzően koszorúzás lesz a temetőben, illetve a szülőházánál” – ismertették a szervezők.

A Borromeo Szent Károly-templomban sor kerül majd a restaurált örmény mellékoltárkép újra megáldására, és mindennap mutatnak be szentmisét.

A Simonchicz Incze Kulturális Egyesület szervezésében egy hungaricum estet is programba iktattak: Laczkó Vass Róbert kolozsvári művész huszadik századi magyar sanzonokat ad elő; ezt követően borkóstoló  lesz, ahol négyféle „piarista” bort ízlelhetnek majd meg az érdeklődők.

Természetesen nem marad el a SZIN-vásár sem. A programsorozat az augusztus 20-i ünnepi szentmisével zárul majd.

A szervezők reményüket fejezték ki, hogy sok külföldön élő, de Máramarosszigetről elszármazott ember is hazalátogat ez ünnepi alkalomból. „Ha kapnánk némi visszajelzést azoktól, akik külföldön élnek már, de szívesen részt vennének a SZIN rendezvényein, akkor megfontolandó lenne egy külön program beiktatása, amelynek keretében elbeszélgethetnénk velük és megoszthatnánk egymás között tapasztalatainkat, családias hangulatban” – hangzott a felszólító üzenet.

Programokkal kapcsolatos részleteket a SZIN-programfüzetben lehet majd keresni.

Forrás: Máramarosszigeti Hírmondó

Fotó: Cziple Hanna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria