Az Egri Főegyházmegye oktatási intézményeinek informatikai támogatása

Hazai – 2015. szeptember 4., péntek | 16:00

A projekt célja az egyházi fenntartó köznevelési feladatainak támogatása, a tárgyi eszközök és taneszközök integrált nyilvántartási rendszerének, valamint a humánerőforrás információs rendszerének kifejlesztése és működtetésének beindítása – tájékoztat az Egri Főegyházmegye.

 

A három észak-magyarországi megyére – Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye – kiterjedő Egri Főegyházmegye fenntartásában jelenleg 40 köznevelési intézmény megközelítőleg 70 feladatellátási helyen, több mint 2000 munkavállaló alkalmazásával működik.

A fenntartó és köznevelési intézményei jelenleg nem használnak olyan egységes informatikai rendszert, mely az intézmények fenntartójának számára fontos adatokat nyilvántartaná és kezelné a fenntartói feladatok minőségi ellátását biztosítva. Az egyházmegyei fenntartású köznevelési intézmények száma az utóbbi öt évben 10-ről 40-re emelkedett; az ezzel párhuzamosan megnövekedett  adat-, eszköz- és humánerőforrás-állomány kezelésére szükségessé vált egy átfogó, egységes informatikai rendszer létrehozása. Erre biztosított lehetőséget, az Európai Unió pályázata, melyre az Egri Főegyházmegye a fejlesztés támogatásának reményében nyújtott be pályázatot.

A pályázaton az Egri Főegyházmegye a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül, TÁMOP-3.1.17-15-2015-0007 azonosítószámon, „Az Egri Főegyházmegye oktatási intézményeinek informatikai támogatása” címen bruttó 167 293 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projektet 2015. június 1. és november 30. között kell megvalósítani.

A hazai és a külföldi társadalmi környezet, a technológiai fejlődés, a különböző fenntartók közötti verseny a csökkenő gyermeklétszám mellett új igényeket támaszt a magyarországi köznevelési rendszerrel szemben, amelyeknek az Egri Főegyházmegye is meg kíván felelni.

Az informatikai fejlesztés segítségével a szülők folyamatosan nyomon követhetik gyermekük iskolai teljesítményét, az érdemjegyekről, az esetleges elmaradásokról, hiányzásokról megfelelő időben értesítést kaphatnak. Az online rendszernek a tervek szerint az egységesség, a pontosság, a gyorsaság, a rugalmas használhatóság lesz a legnagyobb előnye. Ez ma már alapvető társadalmi elvárás a nevelési-oktatási intézményekkel szemben.

A projekt általános célja az Egri Főegyházmegye irányítói és felügyeleti módszereinek és eljárásainak kiterjesztésével, irányítási, módszertani, minőségbiztosítási kompetenciáinak fejlesztésével az egyes feladatellátási helyek integrált rendszerben való naprakész nyomon követése és fenntartói irányítása.

A projekt konkrét célja az intézményhálózat teljes tárgyieszköz-, taneszköz- és humánerőforrás-állományának feltérképezéséhez, közös nyilvántartásba szervezéséhez, felhasználásuk racionalizálásához szükséges szoftverrendszer fejlesztése, a kapcsolódó informatikai és vezetői tudás biztosítása, fenntartói fejlesztési stratégia kidolgozása. A fejlesztés célja a vezetői döntések támogatása, az intézményfenntartói szerepkör kompetenciáinak növelése, erősítése, a szükséges eszközbeszerzések és humánerőforrás-használat tervezése.

Az informatikai rendszer alkalmas lesz a rendelkezésére álló fizikai infrastruktúra, humánerőforrás-állomány, valamint tárgyieszköz- és taneszköz-kapacitás egységes nyilvántartási rendszerbe szervezésére, az erőforrások felhasználásának racionalizálására, a működtetési szinergiák azonosítására és feltételeinek kialakítására. A rendszer biztosítani fogja a különböző szoftverek (például tárgyi eszközöket nyilvántartó rendszerek) közötti kapcsolatokat (export, import), az intézményhálózat teljes tárgyieszköz- és taneszközállományának közös adatbázisba integrálását, statisztikai és monitoringjelentések készítését, az intézményhálózat humánerőforrás-adatainak közös adatbázisba integrálását.

Elkészül egy, a köznevelési ágazat irányítása célkitűzéseinek megfelelő, az egyházi fenntartók által ellátott köznevelési feladatok sajátosságait tartalmazó – rövid, közép- és hosszú távú – fenntartói fejlesztési stratégia, amely kiterjed az infrastruktúra, a tárgyieszköz-, taneszköz- és humánerőforrás-kapacitások, valamint a pedagógiai-nevelési kultúra és módszertanok, valamint a személyi feltételek biztosításának területére.

A fejlesztések segítségével az Egri Főegyházmegye köznevelési intézményrendszerének bővülése mellett biztosítani szeretné a fenntartó és intézményei közötti, az eddiginél gyorsabb és hatékonyabb információáramlást, a humán erőforrások eddigieknél rugalmasabb hasznosítását, továbbá a pedagógusok informatikai ismereteinek fejlesztését.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria