Az egyház Avilai Szent Teréz születésének 500. évfordulójára készül – VIDEÓVAL

Megszentelt élet – 2015. március 25., szerda | 20:02

Zsófia spanyol királyné kiállítást nyitott meg Avilában, Ferenc pápa fogadta az Avilai Szent Teréz emlékét idéző „A fény útja” zarándokait. A Kathpress és a német kármelita rend tudósítása.


Március 28-án ünnepli a világegyház Avilai Szent Teréz születésének ötszázadik évfordulóját. Az emlékév tavaly októberi kezdete óta számos esemény történt: kiállításokat rendeztek, köztük azt a Zsófia spanyol királyné által megnyitott tárlatot, mely ismert művészek Terézről készült festményeit mutatja be. A kétszáz alkotás Avila és Alba de Tormes templomaiban látható.

Ferenc pápa általános kihallgatáson fogadta március 11-én a Camino de Luz (A fény útja) spanyol zarándokcsoportját. A résztvevők Avilai Nagy Szent Teréz eredeti vándorbotját hordozva 2014 októbere óta járják a világot. A csoport a Szent Péter téren találkozott Ferenc pápával, aki csókkal illette a vándorbotot, és mókázva szólt: „Hát ezzel járt az Öreg?” A válaszból kiderült, hogy igen, ez az eredeti vándorbot, melyet Szent Teréz szülőházában őriznek. Az ereklyetartó ládika belsejében, a bot fölötti kis réztáblán a felirat így szól: „Itt az idő útra kelni.”

A fény útja elnevezésű zarándoklat a Szent Terézre jellemző vállalkozó szellem, missziós lelkület előtti tiszteletadás, egyben az Avilai Szent Teréz-emlékév egyik nagy jelentőségű eseménye. A zarándokok az ereklyeként tisztelt vándorbotot magukkal hordozva körbejárták az egész világot, öt kontinens huszonnyolc országában látogatták végig a kármelita rend számára jelentős színhelyeket.


                                          KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Ferenc pápa az emlékév elején, október 15-én üzenetben fordult az avilai egyházmegye és a kármelita rend közösségéhez. A Szentatya Avilai Terézt idézve hangsúlyozta: az evangélium „nem ólommal teli zsák, amit fáradsággal kellene magunkkal hurcolnunk”. A hit az öröm egyik forrása, mely eltölti a szívet Istennel, és arra sarkall, hogy testvéreinket szolgáljuk.


Kármelita atyák a vándorbottal a kármelhegyi templom romjainál, Izraelben

Március 12-én a két kármelita rend elöljárói, Fernando Millán Romeral O. Carm. és Saverio Cannistrà OCD Avilai Teréz szentté avatásának 393. évfordulója alkalmából körlevélben fogalmazták meg, mit üzen a 16. századi egyháztanító szerzetesnő a mának, és a hivatások kérdésével is foglalkoztak megváltozott világunkban.

Körlevelükben így írnak: „Először úgy éreztük, hogy Ferenc pápa megszentelt élet évében megfogalmazott felhívása – Ébresszétek fel a világot! – meghaladja erőinket. A világ felébresztésének előfeltétele, hogy nem félünk sem a világtól, sem az emberektől. Meg kell ismernünk a világot annak pozitív és negatív oldalával együtt. Arról, hogyan közeledjünk a világhoz, Avilai Teréz sokat tud mondani nekünk. Misztikus megtapasztalása nem távolította el a világtól, az emberek gondjaitól, nem zárta be őt. Teréz szembe tudott nézni kora nehézségeivel, nem esett sem az elkeseredés, sem a panaszkodás kísértésébe. A nehézségekre hittel tekintett, a jóra való alkalomként, az úton való továbblépés lehetőségeként fogadta őket. Ez Teréz realizmusa: érzelmek helyett cselekedeteket kért, álmodozás helyett szeretetre sarkallt.”

Videó: Rome Reports

Fotó: Cath.ch

Magyar Kurír
(té–vn)

Kapcsolódó fotógaléria