Az Egyház és én – Udvardy György lelki útravalója pécsi és paksi érettségizőknek

Hazai – 2017. március 28., kedd | 17:36

Március 24–25-én három végzős gimnáziumi osztálynak, a pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjainak tartott lelkigyakorlatot Udvardy György megyéspüspök a máriagyűdi kegyhelyen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nevelés ezekben az iskolákban nem a sikeres érettségivel zárul. A pedagógusok fontosnak tartják, hogy ne engedjék el a tanulók kezét a tanév végén, ezért szerveznek évek óta az érettségizőknek felkészítést, közös beszélgetést, amely a felnőtt életben is segítséget nyújthat számukra.

Udvardy György megyéspüspök a pécsi Szent Mór Iskolaközpont és a paksi Balogh Antal-középiskola végzős diákjait hívta március 24-én és 25-én Máriagyűdre, egy péntek estétől szombat délig tartó lelkinapra. A közös gondolkodás célja az volt, hogy az iskolában eltöltött 8 vagy 12 év alatt megszerzett alapok igazán elmélyüljenek.

Az érettségi előtt álló tanulók változatos feladatok segítségével gondolták végig a társadalomban és az Egyházban betöltött szerepüket. A püspöki katekézis középpontjában szintén az ember és az Egyház kapcsolata állt. A megyéspüspök azt emelte ki, hogy a fiataloknak alkalmassá kell tenniük magukat a fénynek, Isten igéjének befogadására.

A gondolatot folytatva a diákok égő gyertyákkal járták végig a Rózsafüzér sétányt, és olyan problémákról elmélkedtek, amelyek az ő életükben is felmerülhetnek: az ítélkezés, az elesés, Cirenei Simon áldozatvállalása, a ruháktól való megfosztás, a keresztre feszítés és a halál, a Szűzanya fájdalma.


A hétvége zárásaként minden jelenlévő levelet írt az egy évvel későbbi önmagának, amelyet valóban meg fog kapni egy év múlva. A fiatalok így ismét felidézhetik majd a máriagyűdi hétvége számukra legfontosabb gondolatait.

Udvardy György korábban a tolnai és a tamási gimnáziumok diákjainak is adott lelki útravalót.

A Pécsi Egyházmegye összesen tizenegy iskolát, köztük négy középiskolát működtet, így az egész egyházmegye területén tanulhatnak egyházi fenntartású oktatási intézményben azok a diákok, akik elkötelezettek a keresztény értékek mellett.

A lelkinapról készült további fényképek elérhetők ITT.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Tóth László és Tóth Lászlóné

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria