Az egyházaskozári csángó közösség az áttelepítés 75. évfordulójára emlékezett

Kishírek – 2016. november 14., hétfő | 15:54

Október 29-én emlékezett meg a Baranya megyei Egyházaskozár csángó közössége az áttelepítés 75. évfordulójáról. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke volt. A szentmise után emlékkeresztet áldott meg, amelynek felirata: Otthonról – hazajöttünk.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A moldvai csángók a bukovinai székelyekhez hasonlóan a második bécsi döntést követően indultak el szülőföldjükről, és amikor otthont teremtettek maguknak Bácskában, jött a hír: a legszükségesebb dolgaikat összegyűjtve költözniük kell. 1945 és 1947 között ezer csángó magyar érkezett így Baranya megyébe, akiket Egyházaskozárra, Szárászra, Mekényesre és Bikalra telepítettek. A kitelepített svábok házaiban vagy sváb lakosok mellett kaptak elhelyezést.

A moldvai csángó magyarok áttelepítésének 75. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényen a helyi és moldvai magyar falvak hagyományőrzői mellett részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Hargitai János kereszténydemokrata parlamenti képviselő, valamint több baranyai város és község polgármestere is.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria