Az emberkereskedelem és a rabszolgaság ellen is küzd a pápai krikettklub

Kultúra – 2014. szeptember 17., szerda | 18:21

Az Anglikán Egyház egy csapatával mérkőzik meg a Szent Péter Krikettklub szeptember 19-én Canterburyben. A Kultúra Pápai Tanácsa és a Canterburyi Érsekség közös kezdeményezése a „Hit fénye” elnevezésű zarándoklat keretében valósul meg – írja a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása.

A különböző római pápai egyetemeket és kollégiumokat képviselő csapat szeptember 19-i mérkőzéséhez – Ferenc pápa kívánságának megfelelően – adománygyűjtés is kapcsolódik. Ennek összegét az emberkereskedelem és a rabszolgaság elleni küzdelemre fordítják.

A Szentatya szeptember 9-én a Szent Márta-házban magánkihallgatáson fogadott több, a krikettcsapatban játszó papot és papnövendéket. Ez volt az első alkalom, hogy megáldott egy krikettcsapatot. Ennek hátteréről Melchor Sànchez de Toca atya, a Kultúra Pápai Tanácsának helyettes titkára így nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak: „Nemrégiben vallásközi futballmérkőzést rendeztünk a békéért. Az indiai szubkontinensen jelenleg a krikett a legnépszerűbb sport. Ha az egyház egyetemes, és ez a sport szemszögéből is igaz, akkor minden sportra nyitott.”

Sànchez de Toca valószínűnek tartja, hogy nemcsak a pápa nem ismeri a játék szabályait, hanem a Vatikánban általában igen kevesen tudják, miként játsszák a krikettet. „A sport azonban – minden sport – nevelő, kulturális és lelki potenciállal bír. Ezért van az, hogy a Kultúra Pápai Tanácsa támogatja a tömegsport gyakorlását” – hangsúlyozta az intézmény helyettes titkára.

„Az ökumené egy új formája a sporton keresztüli párbeszéd, amely a fair playt is felhasználja” – tette hozzá Sànchez de Toca.

Ezt a sporton keresztüli találkozást az anglikánokon kívül más vallások követőivel is meg akarják valósítani, terveik között szerepel például egy medresze- (muszlim iskola) diákokkal játszott meccs is.

A tavaly ősszel megalakult krikettcsapat a „Hit fénye” zarándoklat keretében szeptember 17-én a királyi ház csapatával játszik a windsori kastély kertjében, szeptember 19-én pedig Canterburyben lép pályára az Anglikán Egyház csapata ellen.

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria