Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a keresztényüldözésről tárgyalt

Kitekintő – 2015. március 30., hétfő | 19:36

Március 27-én, pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének középpontjában a világszerte fokozódó keresztényüldözés problémája állt – adja hírül a Vatikáni Rádió.

A keresztényüldözés világszerte észlelhető és növekvő drámája állt az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteki ülésének középpontjában. A vitában felszólalt I. Louis Raphael Sako babiloni káld pátriárka, aki közvetlenül érintett a témában. A Newsweek amerikai hetilap, a La Croix francia katolikus napilap, valamint az Osservatore Romano vatikáni újság is terjedelmes cikkben foglalkozik a keresztényüldözéssel, mely sokéves elhallgatás, taktikázás után végre a politika világának legmagasabb asztalára került. A nemzetközi közösség és a világ közvéleménye egyre inkább tudatára ébred annak, hogy a keresztényüldözés világjelenség, és az utóbbi évek terrorakcióinak legfőbb célpontja a kereszténység. A statisztikák szerint a vallási okból elkövetett terrorcselekmények közel hetven százaléka az utóbbi húsz évben a keresztények ellen irányult, és ez a tendencia csak erősödik.

A Biztonsági Tanács francia kezdeményezésre tárgyal

Az ENSZ soros elnökségét adó Franciaország kezdeményezésére vette napirendre a Biztonsági Tanács a keresztényüldözés témáját március 27-én, múlt pénteken. A mintegy százötven fő részvételével folyó tanácskozáson felszólalt I. Louis Raphael Sako babiloni káld pátriárka, és azt követelte, hogy a nemzetközi közösség alakítson ki világos irányvonalat, ha szembe akar nézni a keresztény kisebbség ellen irányuló terrorizmus fenyegető veszélyével.

Nemzetközi visszhang: Newsweek, La Croix, Osservatore Romano…

A tény maga, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozik a keresztényüldözéssel, nagy nemzetközi visszhangot keltett. A Newsweek amerikai hetilap terjedelmes cikkben elemzi a keresztényellenes erőszakot, külön teret szentelve az Irakban és Szíriában történt eseményeknek. A La Croix francia katolikus napilap pedig Laurent Fabius francia külügyminisztert kérdezte, aki a kereszténység Közel-Keleten történő radikális eltörlése kapcsán megjegyezte: országa fellép a keresztények védelmében az iszlám szélsőségesekkel szemben.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is megszólalt

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is megszólalt a témában a Biztonsági Tanács pénteki ülésén, és azt hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet által végrehajtott, „közel-keleti kisebbségek ellen irányuló erőszakcselekményekre sürgős választ kell adni, és véget kell vetni annak, hogy a szélsőségesek büntetlenül cselekedjenek”. Bejelentette továbbá, hogy „az ENSZ jelenleg egy olyan akcióterven dolgozik, mely az erőszakos szélsőséges megnyilvánulásnak akarja elejét venni”.

I. Louis Raphael Sako babiloni káld pátriárka erélyes lépéseket sürget

Sako káld pátriárka erélyes hangon követelte, hogy „a nemzetközi közösség, beleértve az Arab Ligát és az arab együttműködési szövetséget, hozzon konkrét és hatékony intézkedéseket. A keresztényüldözésre adott választ politikai, kulturális és oktatási szinten kell megfogalmazni, azzal a céllal, hogy védelmezzék a „nemzetközi mozaikot”, vagyis a világ sokszínűségét. Gyermekek és fiatalok milliói nem férnek hozzá az iskolai oktatáshoz, ugyancsak milliók élnek menekülttáborokban. A növekvő kilátástalanság és munkanélküliség pedig egyre inkább kedvez a bosszúnak és az erőszaknak” – hangsúlyozta Sako pátriárka, akinek beszédét az AsianNews katolikus hírügynökség teljes terjedelmében közölte.

„El akarják törölni a történelmünket és az emlékezetünket”

„A megoldás gyakorlati és konkrét útja az lenne, ha az ENSZ segítségével az alkotmányok és a helyi szabályozások mindennemű diszkriminatív cselekedetnek elejét vennék, megfosztva azokat bármiféle törvényre való hivatkozástól. A vallási vezetőket pedig arra kellene bátorítani – folytatja a pátriárka –, hogy mérsékelt hangot tanúsítsanak felszólalásaikban. Szükség van a nevelési programok megreformálására és az emberjogi szervezetek tevékenységének előmozdítására”. Végül a babiloni káld pátriárka azt javasolta, fogadjanak el nemzetközi törvényt egyes államok és személyek kapcsán, ha azok terrorista csoportokat támogatnak, elvi, anyagi vagy katonai szinten. Az iszlám szélsőségesek – fogalmaz egyértelműen a káld pátriárka – elutasítják, hogy együtt éljenek a nem muzulmánokkal, ezért bántalmazzák és elüldözik a hazájukból őket, ahol régebben élnek, mint maguk az iszlám vallás követői. El akarják törölni a történelmüket és az emlékezetüket” – hangsúlyozta drámai szavakkal Sako pátriárka.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria