Az európai püspöki konferenciák hitoktatási bizottságai találkoztak a Vatikánban

Kitekintő – 2015. január 29., csütörtök | 16:35

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa adott otthont a tanácskozásnak január 27–29. között.

Jelen voltak az ülésen a vatikáni dikasztérium elöljárói és a hitoktatási irodák nemzeti felelősei Európából, valamint a török püspöki konferencia képviselője. Magyarországot Udvardy György pécsi püspök képviselte. Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) hitoktatási bizottságának elnöke, Marek Jędraszewski  szintén részt vett a találkozón.

A hitoktatás szoros kapcsolatban áll az új evangelizációval

A tanácskozás előkészítése során a püspöki bizottságok elküldték az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának jelentéseiket, amelyekből kirajzolódik a helyi egyházak nagy elkötelezettsége a hitoktatás terén. A hitoktatók nagylelkű szolgálata és a lelkipásztori útmutatások, amelyek számos vatikáni dokumentumból merítenek ihletet, kiemelik a hitoktatás szoros kapcsolatát az új evangelizációval. A tapasztalatcseréből kitűnt, hogy ahol az egyház életében prioritást nyer a hitoktatás, ott olyan folyamatok indulnak el, amelyek segítenek választ adni sokaknak, akik az élet értelmét keresik.

A hitoktatás valódi szintézisét adja az egyház életének

Az európai püspöki konferenciák egyre erősebben elkötelezik magukat a katekumenátus terén, választ adva sok felnőtt igényére, akik fel akarják venni a keresztény hitet. Ebben is viszonyítási pontot jelent a katolikus egyház katekizmusa.

Nem kétséges, hogy a vallás iránti közömbösség, amely hosszú ideje jellemzi Európa életét, olyan válságot teremtett, amely az egyházon belül is érzékelhető. Ennek ellenére elmondható, ahogy Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke is emlékeztetett, hogy „nehéz más olyan közeget találni az egyház életében, ahol jobban tetten érhető a tanítás fejlődésével együtt a keresztény közösség lelkipásztori gyakorlata és az egyes hívek fejlődése, mint a hitoktatás. Bizonyos értelemben ez a terület valódi szintézisét adja az egyház életének”.

Az egyház hirdeti Jézus irgalmasságát

Az új evangelizáció iránti elkötelezettség és a missziós lelkipásztori tevékenységre való felhívás, amely Ferenc pápa tanítását jellemzi, a hitoktatásban kiemelten kifejeződésre jutnak. Megjelennek a kezdeményezések változatosságában, amelyeket erősen befolyásolnak a helyi hagyományok és a „vén kontinens” történelme, az utóbbi évtizedek mély átalakulásai. A sokszínű paletta ennek ellenére az egyházi élet gazdagságának jele: az egyház elkötelezi magát, hogy kilépjen a világba, és minden lehetséges módon hirdesse az ember üdvözítőjének, Jézus Krisztusnak az üzenetét, irgalmasságát.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria