Az ima mellett konkrét segítséget is kell nyújtani az üldözötteknek

Ferenc pápa – 2014. augusztus 29., péntek | 17:26

Ferenc pápa augusztus 28-án, csütörtökön délelőtt a Szent Márta-házban kihallgatáson fogadta Antonio Maria Vegliò bíborost, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnökét. A Vatikáni Rádió tájékoztatott a találkozóról.


A megbeszélés középpontjában az iraki lakosság drámája állt, amely menekülni kényszerül az Iszlám Állam dzsihádistáinak kegyetlenkedései elől. A pápa álláspontja, hogy az Egyház álljon az élvonalban és elsőként nyújtson védelmet a leggyengébbeknek.

A bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy az Egyház a szegények, az elnyomottak oldalán áll, jelen kell lennie, és hallatnia kell azoknak a hangját, akiknek nem adott meg ez a lehetőség. Fáradhatatlanul hirdessük ezt homíliáinkban, beszédeinkben, befolyást gyakorolva még a politikai helyzetekre is, buzdított az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke. 

Irakban valóban nagyon sokakat érint ez a tragédia: menekülniük kell, különben megölik őket. Ezeknek az embereknek a drámájával szemben hogyan lehet úgy gondolkozni, hogy „küldjük őket vissza hazájukba”? – tette fel a kérdést Antonio Maria Vegliò bíboros. „Azt hiszem, nemcsak emberségből van hiány, hanem intelligenciából is” – tette hozzá. – „Hogyan lehetne visszaküldeni hazájába azt, akit ott azonnal megölnek?”

Irak csak a jéghegy csúcsa, mindnyájan láttuk, milyen kegyetlen öldöklések, barbár mészárlások folynak ott – folytatta beszámolóját a bíboros. Ezeknek az embereknek nem csak imára van szükségük. Az ima fontos, de nem elegendő; segíteni kell őket, a nemzetközi közösségnek kell gondoskodnia róluk.

A pápa jól mondta a repülőgépen, Koreából visszafelé jövet: „Le kell állítani ezeket az embereket” – mondta a rádiónak a főpásztor. Hogy miként? A nemzetközi közösségnek kell az eszközöket mérlegelnie. Nem maradhat közömbös, mintha semmi sem történne. Olyan lenne, mint amikor Hitler megölette a zsidókat és utána sokan így védekeztek: „Mi nem tudtunk semmit!” Mindez hamis. Tenni kell valamit! – hangsúlyozta Vegliò.

A kuriális vezető rámutatott, hogy a nemzetközi közösség nagyon keveset tesz. Európának is nagyobb szolidaritást kellene mutatnia ezekkel a szerencsétlen emberekkel szemben, akiket kitelepítettek, emigrációra, menekülésre kényszerítettek. A gazdag országok, mint Németország, Franciaország, Anglia, Olaszország, Spanyolország fogadják be őket éppen az Egyház buzdítására.

Az Egyház mindenütt jelen van, és segíteni kívánja a menekülteket. Mindenki előtt világos, hogy ezt a drámát egyetlen ország sem oldhatja meg egyedül – fejtette ki az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria