Az iraki káld pátriárka levele a muszlim vezetőkhöz

Nézőpont – 2014. november 23., vasárnap | 17:56

Louis Raphael Sako pátriárka határozott szavakkal felszólította az iszlám közösség vezetőit, hogy vállalják felelősségüket és szálljanak szembe a magát iszlámnak nevező szélsőségesekkel, akik halálos veszélyt jelentenek a Közel-Kelet keresztényei számára.

„A nácizmus és a XX. század egyéb halálos ideológiáival szemben, az Iszlám Állam dzsihadistái az iszlám nevében követik el barbár bűntetteiket. Ezért nagy megdöbbenést kelt, hogy szinte rejtegetőzik a hivatalos iszlám közösség, amely csak félénk és gyenge nyilatkozatokkal ítélte el ezeket a szörnyű tetteket. Világossá vált, hogy nincs egy olyan vezetői réteg, amely képes lenne arra, hogy tudatosítsa az egyes népekben a vallás nevében cselekvő Iszlám Állam fenyegető veszélyét” – a babilóniai káld pátriárka ezekkel a határozott szavakkal szólította fel az iszlám közösség vezetőit, hogy vállalják felelősségüket és szálljanak szembe a magát iszlámnak nevező szélsőségesekkel, akik halálos veszélyt jelentenek a Közel-Kelet keresztényei számára, de nem kevésbé veszélyesek a muszlimok számára sem.

Louis Raphael Sako pátriárka az összes muzulmánhoz intézett, aggodalmát kifejező levelét a vallásközi konferencián tette közzé, amelyet a bécsi szaúd-arábiai királyról elnevezett központban (Kaiicid) tartottak. A kétnapos vallásközi csúcstalálkozón, amely november 19-én ért véget, kétszáz muszlim és keresztény vitatta meg a vallás nevében elkövetett erőszak elleni közös küzdelem témáját.

A káld egyház prímása minden muszlim testvérét arra szólította fel, hogy változtasson magatartásán: az ő felelősségük, hogy választ találjanak az Iszlám Állam által jelentett súlyos veszélyre; a válasz nem érkezhet kívülről.

Az Irakban és Szíriában működő dzsihadisták által elkövetett bűntettek közül Sako pátriárka kiemelte: templomokat és kolostorokat szentségtelenítettek meg, azokat mecsetekké alakítva át; nőket raboltak el és adtak el rabszolgaként.

A pátriárka hangsúlyozza: a Közel-Keleten a keresztények őslakosok. A valláskutatókat arra kérte, hogy cáfolják meg az Iszlám Állam érveléseit, törvényesen ítéljék el rettenetes tetteiket, és elveiket „az emberiség ostorcsapása” névvel bélyegezzék meg.

Forrás, kép: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria