Az irgalmasság szikrája – Lengyel motorosok zarándokoltak Krakkóból Rómába

Kitekintő – 2016. június 24., péntek | 17:50

Krakkóból, az Isteni Irgalmasság-bazilikától 130 motorkerékpáron 180 zarándok indult el június 18-án „Az irgalmasság szikrája” („Iskra Miłosierdzia”) elnevezésű motoros zarándoklatra, hogy 1600 kilométert megtéve találkozzanak Rómában Ferenc pápával.


A zarándoklat védnöke Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, szervezői a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó szervezőbizottsága, a „Fiatalok a világban” (SWM Młodzi Światu) szalézi önkéntes missziós szolgálat és Małopolskie lengyel vajdaság, vezetője pedig Adam Parszywka szalézi szerzetes, a SWM Młodzi Światu igazgatója, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó sajtóirodájának vezetője volt.

A zarándokok útjuk során áthaladtak Szlovákián, Ausztrián és Olaszországon. Ez az egyik előkészítő eseménye a krakkói Ifjúsági Világtalálkozónak, de részt vehetett rajta minden lelkes motoros. „Zarándoklatunkkal, mint egy szikrával, lángra szeretnénk lobbantani Európa szívét mindenhol, ahol elhaladunk, ihletet adni egész Európának és a világ többi részének is, és tanúságot tenni Isten irgalmasságáról” – mondta Adam Parszywka.

A zarándokok június 21-én érkeztek Rómába, és a római szalézi rendfőnökség mellett működő Salesianum konferencia-központban töltötték az éjszakát. Reggel csatlakozott hozzájuk – szintén motoron – Tadeusz Rozmus szalézi szerzetes, az Észak- és Közép-európai Szalézi Régió vezetője, és a 130 motorkerékpár rendőrségi kíséret mellett elindult a Vatikánba.

A motorosok június 22-én a Szent Péter téren találkoztak Ferenc pápával, aki megáldotta a zarándokokat. Ajándékokat is vittek neki: bukósisakot, egy különlegesen míves munkával elkészített fehér motorosdzsekit, hátán az IVT logójával, és egy keresztet, amit egy motorkerékpár alkatrészeiből állítottak össze. A sisakot Marek Jusięga, az airbrush-festés lengyel mestere díszítette. A művészt Adolf Hyla Irgalmas Jézust ábrázoló ismert festménye ihlette.

A zarándoklat vezetője, Adam Parszywka biztosította a Szentatyát, hogy Krakkó és Lengyelország várnak rá, és készen állnak az egész világról érkező fiatalok fogadására.

Ferenc pápa azt mondta a lengyel motorosoknak: „A leprás sorsa, akiről ma hallottunk [ti. az evangéliumban], aki a gyógyulását kérte, emlékeztessen minket arra, hogyan sírtunk, hogy Isten szabadítson meg bennünket a bűntől, a mulasztástól és a bűntudattól. Ne felejtsük el, hogy Isten soha nem hagy el minket, hanem éppen ellenkezőleg, ő elénk jön, gyógyít, felment és megbocsát.”

A zarándokok ezután a lengyel Irgalmasság Anyja Nővéreinek Kongregációja templomába, a Vatikánon kívül található Szentlélek-templomba mentek, ahol szentmisén vettek részt. Ez egy olyan hely Rómában, ahol megkülönböztetett figyelemmel fordulnak Isten irgalmassága felé.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria