Az olasz kormány és a Vatikán is részvétét fejezte ki a magyar diákok tragikus buszbalesete után

Kitekintő – 2017. január 21., szombat | 19:16

Az elmúlt napok földrengései, a rendkívüli havazás, a lavina pusztítása után újabb katasztrófa történt Olaszországban, amely most főként hazánkat sújtja: a péntekről szombatra virradó hajnalon Verona mellett bekövetkezett buszbalesetben 16 magyar diák vesztette életét.

Az olasz sajtó folyamatos, részletes tájékoztatást nyújt a tragédiáról, amely Verona közelében, pontosan San Martino Buon Albergo település közelében történt.

A tudósítások egyöntetűen kiemelik a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium testnevelő tanára, Vígh György hősiességét, aki habozás nélkül, önmagát nem kímélve többször is visszatért a lángokban álló autóbusz belsejébe, hogy kimentse diákjait. Ő maga a hátán szenvedett súlyos, nem életveszélyes égési sérüléseket, egy veronai kórházban ápolják.

A mentési munkálatok drámai pillanataiban a veronai közúti rendőrség alkalmazottai is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a tudósítások szerint „apokaliptikus” helyzetben biztonságba helyezzék a szerencsésen megmenekült fiatalokat. Saját védődzsekijüket, csizmáikat kölcsönözték a rövid ujjú ingben, mezítláb didergő diákoknak, akik a kitört hátsó ablakokon keresztül jutottak ki a lángokban álló buszból.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök Áder János magyar államfőnek küldött táviratában fejezte ki „mély szomorúságát és megrendülését” a Verona mellett történt baleset miatt. „Tudomást szereztem a tragikus balesetről, amelyben számos magyar fiatal életét veszítette, sokan mások megsérültek. A fájdalomnak ebben a pillanatában, miközben biztosítom a mentési munkálatokban részt vevő hatóságok teljes mértékű elkötelezettségéről és legnagyobb készségéről, legőszintébb részvétemet fejezem ki Önnek, az áldozatok családjainak és a baráti magyar népnek minden olasz és saját magam nevében.”

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek.

Az Országos Mentőszolgálat honlapján és Facebook-oldalán Golopencza Pál, a veronai buszbaleset sérültjeinek hazaszállítását szervező budapesti főorvos nyújt részletes felvilágosítást a magyar mentőszolgálat tevékenységéről.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet személyesen értesítette Paul Gallagher érseket, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárát az olaszországi magyar buszbalesetről. Személyes válaszában Gallagher érsek együttérzéséről és imájáról biztosította a szentszéki magyar nagykövetet és rajta keresztül az áldozatok családjait és a sérülteket.

A Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének munkatársai a hallgatókkal együtt imádkoznak az elhunytak lelki üdvéért, osztoznak a szülők, hozzátartozók kimondhatatlan fájdalmában és minden honfitársuk gyászában. Rómában a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában január 24-én, kedden reggel nyolc órakor Németh László olaszországi magyar főlelkész szentmisét mutat be a buszbalesetben elhunytak lelki üdvéért.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria