Az „ólom gyermekei” a környezetszennyezés ellen

Kitekintő – 2015. július 28., kedd | 12:36

A Don Bosco Nel Mondo Alapítvány által támogatott perui „Niños de Plomo” (az ólom gyermekei) projekt keretében új kampányt indítottak július 16-án, melyet „Oxigénültetés”-nek (Siembre Oxígeno – SO) neveztek el. A Szaléziak.hu hírét adjuk közre.

A több mint nyolcvan gyermek és fiatal részvételével Lima Puerto Nuevo nyomornegyedében futó projekttel a környezetszennyezés csökkenését szeretnék elérni. Az „oxigénültetés” a közösség számára egy meghatározott életformát, kapcsolatokat és mindenekelőtt a túlélést jelenti.

Az Ólom gyermekei elnevezésű projektben részt vevő gyermekek és serdülők lakóhelyük utcáin facsemetéket, palántákat ültetnek, elsősorban olyan körzetekben, ahol nincsenek zöldterületek. A kezdeményezés célja, hogy az itt lakó embereket érzékennyé tegyék a környezetük iránt, és segítsenek csökkenteni a légszennyezést. A kampány célja, amelyet Puerto Nuevo szalézi közössége támogat, hogy ily módon eleget tegyenek Ferenc pápa Laudato si' enciklikája üzenetének: viseljük gondját közös otthonunknak.

A projekt azért kapta az Ólom gyermekei elnevezést, mert a Callao körzethez tartozó Puerto Nuevo településen a lakosságot ólommérgezés veszélye és káros környezeti hatások fenyegetik, amelyek az ólomérc tárolása és kikötőbe szállítása miatt alakultak ki.

A legtöbb gyermek vérében, akik részt vesznek a projektben, az ólom szintje 10 és 19,9 mikrogramm per deciliter között mozog. Ezt a szintet az egészségügyi hatóságok kifejezetten veszélyesnek ítélték, ami más káros következmények mellett a gyermekek kognitív képességeinek késleltetését okozza. A Don Bosco Nel Mondo Alapítvány által támogatott és a Puerto Nuevo Ifjúsági Ház által kezdeményezett az Ólom Gyermekei nevű projektben részt vevő gyermekek nagy része a helyi oratóriumba jár, amelyet Marino De Pra szalézi atya, helyi plébános vezet.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria