Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága is támogatja a Szent Márton-évet

Kultúra – 2016. április 28., csütörtök | 16:27

A Szent Márton Akadémia utolsó tavaszi előadásán, április 27-én, szerdán a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián jelentették be, hogy az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Kulturális Szakbizottsága is támogatja a Szent Márton-év programjait.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. Szent Márton Programirodája és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete által közösen szervezett rendezvényen köszöntőt mondott Puskás Tivadar szombathelyi polgármester. Szommer Ildikó, a Szent Márton Programiroda vezetője az UNESCO támogatásáról úgy nyilatkozott a Szombathelyi Egyházmegye portáljának, hogy ez az egész város számára elismerést jelent.

A programok bekerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az elismerésnek köszönhetően egészen december 31-ig lehetőség lesz a Szent Márton-év programjainak meghirdetésénél, illetve a kiadványokon a szervezet logójának használatára, valamint az UNESCO is közzéteszi a jubileumi év eseményeit.

Mindez a Szent Márton Akadémia tavaszi előadás-sorozatának utolsó estjén hangzott el. Bruno Judic, a tours-i François Rabelais Egyetem egyetem professzora volt az akadémia vendége, aki Szent Márton kultuszának 1700 évét tekintette át. Az előadó az egyik legjelentősebb Szent Márton-kutatónak számít Európában. Bruno Judic a szent kultuszának hanyatló és felívelő korszakairól szólva elmondta: Márton népszerűségét tiszta, krisztusi élete adta, ezért követték és tisztelték őt sokan a középkorban. Mivel alakját később a lovagi ideálhoz és a királysághoz is kötötték, így a francia forradalom idején ő is ellenséggé vált, így a tiszteletére emelt templomokat igyekeztek elpusztítani. Napjainkban viszont újra felfedezik maguknak az emberek, aminek oka, hogy újra az evangéliumi életet megvalósító szent került középpontba.

Az esten bemutatták a Világtörténet című tudományos folyóirat idei első számát, amelyben Szent Mártonnal foglalkozó tanulmányok jelentek meg. A tematikus számot Tóth Ferenc történész mutatta be. Elmondta, arról is olvashatunk a folyóiratban, milyen képet tár elénk Mártonról a Sulpicius Severus által írt életrajz. Kiderül az is, miként viszonyult a 4. századi nagybirtokos réteg a keresztény értékekhez, hogyan alakult Szent Márton tisztelete az 5–6. században, kik és miért zarándokoltak el a szent sírjához, s ez miként hatott Tours városára.

A folyóirat hamarosan kapható lesz Szombathelyen, illetve az interneten is szabadon hozzáférhetővé válik.

Forrás: Szentmárton.martinus.hu

Fotó: Szentmárton.martinus.hu; Szombathelypont.hu

Magyar Kurír

Bruno Judic

Kapcsolódó fotógaléria