Beer Miklós az együttérzésről a Máltai Szeretetszolgálat videósorozatában

Nézőpont – 2017. április 18., kedd | 15:04

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat rövidfilmjeiben egyházi személyek, művészek, magánemberek beszélnek arról, számukra mit jelent az együttérzés, és milyen gondolatokat ébreszt bennük a „Hajléktalan Jézus” szobor, mely április 11-én érkezett meg Magyarországra.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat videósorozatának részeit folyamatosan közli a máltai weboldal. Rövidfilmjeiben egyházi személyek, művészek, magánemberek beszélnek arról, számukra mit jelent az együttérzés, és milyen gondolatokat ébreszt bennük a hajléktalan Jézus-szobor, mely április 11-én érkezett meg Magyarországra.

Több nagyváros – Róma, Madrid, Washington, London – után magánkezdeményezésre, de a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által felkarolva és kivitelezve Budapesten is felállítják a szobrot. A nagyhéten Erdő Péter bíboros, prímás ünnepélyesen megáldotta az alkotást ideiglenes helyén, a VIII. kerületi Szent József-templom előtt. Innen a szeretetszolgálat országjárásra vitte, majd visszatérte után, néhány hét múlva végleges helyet kap a fővárosban.

„Nagyhetet írunk. A szobor megszólít, hogy meglássuk Krisztust a másik emberben, a szenvedőben, a hajlék nélkül élőben” – fogalmazott Michels Antal plébános a szobor átadása alkalmával. A templom, amely előtt megáldották az alkotást, sok szállal kapcsolódik a fedél nélküliekhez: minden vasárnap bemutatnak itt szentmisét a hajléktalan embereknek, utána agapén vendégelik meg őket, sok-sok adakozó szándékából. A Szent Egyed közösség számos rendezvényének is a Szent József-templom ad otthont.

„Egyszerre élte át a hajléktalanság súlyát és a küldetés nagyszerűségét. Látnunk kell hajléktalan testvéreinkben is életkörülményeik súlyát, és mindegyikükben az emberi hivatás nagyszerűségét. Adja Isten, hogy Krisztust tudjuk látni minden emberben. Erre emlékeztessen minket a szobor” – fogalmazott Erdő Péter bíboros.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke többek között arról beszélt a szobor megáldásakor: „Timothy Schmalz alkotása alkalmat ad arra, hogy megkérdezzük, akarjuk-e az emberarcú Jézust felfedezni, teszünk-e arra kísérletet, hogy magunkban a Jézus-arcú embert megtaláljuk.”

Vecsei Miklós elmondta, huszonöt évvel ezelőtt azt a kérdést tették fel maguknak a segélyszervezet munkatársai: Hogyan lehet a „jóléti erkélyünkről” imádkozni a szegényekkel? Az akkor somogysámsoni plébános, ma püspök Varga László vezetésével közösen keresték a választ. Ő annak átgondolására kérte őket, hogy felismerik-e a legszegényebbekben Jézust, és tudnak-e rájuk úgy tekinteni, ahogy Jézus tekintett rájuk. Ezt a két Jézus-arcot kell összekapcsolni, akkor születik meg a csoda.

Forrás és videó: Máltai.hu

Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria