Befejeződött az Olasz Püspöki Konferencia közgyűlése

Kitekintő – 2015. május 24., vasárnap | 15:40

Május 21-én ért véget az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 68. közgyűlése, melyet sajtókonferenciával zártak – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Angelo Bagnasco bíboros, a CEI elnöke ismertette a sajtó képviselővel a közgyűlésen megtárgyalt témákat és a meghozott döntéseket. Elmondta, Ferenc pápa kérésére foglalkoztak az egyházmegyék átszervezésének problémájával.

Olaszországban 225 egyházmegye van, és ha ezt Argentínához hasonlítjuk, akkor kitűnik, hogy túlzás ez a nagy szám. Másfelől ez a sok egyházmegye az ország történetéhez tartozik, ez a mi hagyományunk, amely egyúttal kifejezi az egyház, a lelkipásztorok közelségét az emberekhez, ami szintén a Szentatya óhaja – mutatott rá a bíboros. – Továbbá az is igaz, hogy vannak nagyon kicsi, 30, 40, 50 ezer lelket számláló egyházmegyék, sokszor nagy kiterjedésű területen. A Szentatya mindinkább számot vet ezekkel a tényekkel, amit mi tapasztalunk. Az állam a racionalizálás jegyében egyre inkább összevon településeket, megszűnik a posta, az iskola, az önkormányzat, vagyis felbomlik a társadalmi infrastrukturális hálózat. És ezek után sokan mondják nekünk: „Ti is itt hagytok bennünket?”.

A családszinódus titkárságának körkérdésére utalva Angelo Bagnasco kifejtette, hogy széles körű munkát végeztek. Követték a szinódusi titkárság erre vonatkozó ajánlását, ennek megfelelően nem tették nyilvánossá a válaszokból készült jelentést.

A irgalmasság rendkívüli szentéve kapcsán a bíboros megjegyezte: a papok mindent megtesznek azért, hogy minél többen járulhassanak a kiengesztelődés szentségéhez. Az „irgalmasság misszionáriusai” szerepére vonatkozólag elmondta, hogy várják a Szentszéktől a további pontosítást.

A korrupciónak a pápa által erősen ostorozott jelentőségéről szólva a CEI elnöke hangsúlyozta: „Ha mi nem győzzük le a korrupciót, nincs szervezet, mely megtenné ezt”.

A családról szólva pedig leszögezte: más jellegű kapcsolatok befogadásával maga a házasság és rajta keresztül a társadalom gyengül meg. A sajtókonferencián kiderült továbbá, hogy az olasz püspökök helyeslik az iskolareformot, de figyelmeztetnek: nem szabad sietve végrehajtani. A munkahelyteremtés kapcsán azt kérte Angelo Bagnasco, hogy „ne ideiglenes, hanem stabil munkahelyeket hozzanak létre”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria