Bemutatták Zsebedics József kanonok új könyvét

Kishírek – 2015. január 22., csütörtök | 16:10

Január 20-án a kapuvári Szent Anna-plébánián mutatták be Zsebedics József korábbi kapuvári, jelenleg győr-szigeti plébános új könyvét, „A kapuvári egyház története III.” című kötetet – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Zsebedics József már kapuvári káplánként, majd plébánosként is figyelemre méltó helytörténeti munkákat publikált a Kapuvár környéki pusztai iskolák történetéről, a majori-pusztai emberek lelkipásztori ellátásáról, a kapuvári és gartai katolikus egyház históriájáról. 

Ezek a publikációk szolgáltak alapul A kapuvári egyház története című munkájához, melynek immár a harmadik kötete jelent meg a Hazánk Kiadó gondozásában.

A helytörténeti művet, mely 1960-ig tárgyalja az egyházközség történetét, Cs. Varga István professzor méltatta, majd a szerzővel együtt, párbeszédes formában mutatták be.

A huszonhárom fejezetre tagolt könyvben összegyűjtött személyes leírások, életrajzok, valamint a még élő tanúságtevők írásai hiteles képet adnak arról a nehéz korról, amelyben sokan mártírokká váltak.

Ahogy a szerző elmondta: legfőbb szándéka, hogy az olvasó érezze át az ősök buzgóságát, munkáját és jó szándékát; tanuljon tőlük, használja fel tapasztalataikat életvezetéséhez, és gondoljon rájuk hálás szívvel.

Zsebedics József, a kapuvár-házhelyi Sarlós Boldogasszony-templomot építtető kanonok-plébános 1967-től 1978-ig volt a kapuvári Szent Anna-plébánia káplánja, 1979-től 2003-ig pedig plébánosa. Kapuvár város díszpolgára. Jelenleg a győr-szigeti Szent Rókus-plébánián szolgál.

Fotó: Dukai Miklósné

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria