Beszélgetés Szabó Györggyel, a győri karitász új vezetőjével

Nézőpont – 2015. február 16., hétfő | 15:13

2014 novemberétől új vezető került a Győri Egyházmegyei Katolikus Karitász élére. Ebből az alkalomból tette közzé az egyházmegye honlapja az új igazgatóval, Szabó Györggyel készült interjút, mely a Hitvallás folyóirat februári számában jelent meg.

– Hogyan kerül egy evangélikus a katolikus karitász élére?

– Valóban, első megközelítésre fura helyzet. Azt azonban tudni kell rólam, hogy a feleségem katolikus, 4 gyerekem közül a két lányom szintén katolikus, míg a fiainkat evangélikusnak kereszteltük. A családunkban – hála Istennek – harmonikusan illeszkedett az ökumené szellemisége, számomra mi sem természetesebb, hogy házastársammal együtt a katolikus szentmiséken és a győrújbaráti plébániák közösségében is gyakran ott vagyunk. A Házas Hétvége mozgalmon keresztül, melynek 6 évig voltunk felelősei a győri térségben, szintén erős katolikus kapcsolataim alakultak ki. A Karitász munkájával Pappné Szerencsi Marietta révén ismerkedtem meg, akivel a barátságot a Házas Hétvégés mozgalom óta tartjuk. Ő többször hívott önkéntes munkára, ahova szívesen mentünk. Részt vettünk a régi telephely rendezésében, selejtezésében, költöztetésében. Az elmúlt évben a KATTÁRS budapesti rendezvényen és a győri Szeretet Napokon segítettük a Karitász-sátor munkáját. Részben az ő buzdítására adtam be a pályázatomat a megüresedett igazgatói állásra. Püspök atyának köszönhetem végül, hogy több forduló után rám esett választása.

– Még csupán egy-két hónapja tölti be a tisztséget. Milyenek az első tapasztalatai?

– Pozitív élmények értek már e rövid idő alatt is, melyek a hathatós segítségnyújtásainkhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor megtapasztaltam azt is, hogy vannak páran, akik kötelező jussukként tekintenek a segélyekre – néhányan megpróbálnak visszaélni ezzel. Ez utóbbi jelenségeket következetes ellenőrzéssel megszüntetjük.

– Jó nagy fába vágta a fejszéjét...

– Még annál is nagyobba. Helyzetfelmérő útjaim során szembesültem azzal, hogy a drogkereskedelem a hajléktalan szállókba, illetve az egyes peremkerületek szociálisan rászorultjai közé is beáramlott. A legszegényebb embereket szándékosan „bedrogozzák”, és amikor rászoknak, akkor már csak abban az esetben kapják meg a következő adagot, ha az ismeretségi körükből hoznak egy új fizető vásárlót. Az ilyen függőségbe került emberek számára is segítséget szeretnénk nyújtani krízisközpontok létesítésével. Ezeken a helyeken a leszokást próbáljuk majd elősegíteni, és ezzel valószínűleg elérem majd azt, hogy lesznek páran, akik legszívesebben „kést döfnének a hátamba” – a drogban igen nagy profit van…

– Van-e valamilyen kevésbé veszélyes elképzelés a tarsolyában?

– A Szombathelyi Egyházmegyében négy év alatt kialakították a segélyezésnek egy új formáját, melynek lényege az, hogy szociális foglalkoztató hálózatot építettek ki. Ezt úgy tudták megvalósítani, hogy négy évvel ezelőtt kapcsolatba kerültek az ottani megyei gyáriparosok szövetségének szociálisan érzékeny elnökével, akinek a segítségével sikerült különféle vállalkozókat megnyerni egy kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre. Jelenleg 276 főnek biztosítanak munkalehetőséget. Ezt a modellt szeretnénk átvenni, sőt, ha úgy alakul, továbbfejleszteni, ezért keressük és várjuk azokat a vállalkozókat, akik a rehabilitációs adó mérséklésével a partnereink akarnak lenni. Ezzel munkalehetőséget teremthetnénk a látókörünkbe került nehéz sorsú, hátrányos helyzetű, vagy fogyatékos, de egyszerűbb munkára képes testvéreink számára. Így nem csak hasznosnak, értékesebbnek érezhetnék magukat, hanem a nappali ellátás mellett lelki feltöltődést is kapnának, közös élmények részesei lehetnének. Emellett némi jövedelemhez is juthatnának.

– Mi a közeljövő legfontosabb feladata?

– Pályázatokkal szeretnénk támogatni a fenti nagyszabású terveinket – akár szomszédos egyházmegyékkel együtt is, vagy határon átívelő projektek keretében. Szintén ez ügyben tervezek látogatásokat tenni olyan vállalkozásoknál, üzemeknél, akikkel együttműködést alakíthatnánk ki. Az eddigi jól működő plébániai Karitász-csoportokkal kölcsönösen jó kapcsolatokat alakítottunk ki, az alakulóban lévőkkel szintén erre törekszünk. A helyi karitászosok helyismeretére, a rászorulókkal való kapcsolatukra nagy szükségünk van. Szerencsére ők is tudják, hogy a végső elszámolásnál figyelembe veszik mindannyiunknál a Mt 25,34.40 verseket: „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám… Bizony, mondom néktek, amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.”

A mai, szinte eszement technikai fejlődések közepette és az egyre anyagiasabb világban, több lelki értékeket kereső ember veszi észre a szegénység és a gazdagság rohamosan nyíló ollóját, és előbb utóbb rádöbben, hogy amilyen a kapcsolata a környezetében lévő legszegényebb, legrászorultabb, legmegvetettebb emberrel, olyan a kapcsolata az Istennel is, akinek a kegyelméből kapja az egészségét, a tehetségét, a vagyonát, mindenét. Ezen viszonyok változtatásán az első lépést mindenkinek magában kell elkezdenie, ami nem könnyű feladat, hiszen például a családok jelentős részénél még azt sem tudják, hogy az evangéliumból nemcsak kiolvasni, hanem megtanulni és gyakorolni is lehet a feltétel nélküli krisztusi szeretetet.

(Székelyné Szénássy Judit interjúja)

A Győri Egyházmegyei Katolikus Karitász

A Győri Egyházmegyei Katolikus Karitász az alapító okirat tanúsága szerint 2002-től működik. Tevékenysége két csoportra osztható: napi feladatokra illetve nagyobb szabású akciók lebonyolítására. Az előbbit jelenleg 3 fő végzi. Papp Zoltánné Marietta és Molnár Rudolfné Gyöngyvér félállásban segíti Szabó György, novembertől kinevezett Karitász-igazgató munkáját. Adományokat gyűjtenek és osztanak szét, koordinálnak, intézkednek krízishelyzetekben. Ezeken túl az országos, nagy segélyakciók egyházmegyei megvalósulását egyengetik. A törekvéseik túlmutatnak azon, hogy - a bibliai képpel élve - csupán „halat” adjanak a rászorulóknak. Azt is szeretnék megtanítani, hogy a „hálóval” miként lehet bánni, azaz hogy önmaguk sorsát is alakítsák, jobbítsák az eddig csupán a segélyekre támaszkodók. E céljukat szolgálja majd az a 400 négyzetméteres épület, mely nemrég került az Egyházmegyei Karitasz birtokába. Ebben egy szociális foglalkoztató elindítását is tervezik. Sérült, hátrányos helyzetű, de könnyű, kézműipari munkára fogható embereket szeretnének négy órában foglalkoztatni. Elképzeléseik szerint az egyházmegye területén üresen álló egyik-másik plébániát, illetve parókiát is hasonló funkciók ellátására lehetne alkalmassá tenni.

Adatok 2014-ből

42 család kapott iskolakezdési segélyt; 40 család jutott új cipőkhöz; 529 ügyféllel kerültek kapcsolatba, ruhát és/vagy élelmiszert kaptak; 10 családot vontak be a tűzifa akcióba; 1360 kg élelmiszert kapott 170 család karácsonyi élelmiszer-csomagban, illetve közüzemi számlákra és gyógyszerekre is adtak támogatást.

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria