Bővült a Gyulafehérvári Caritas beteggondozó szolgálata

Külhoni – 2015. április 23., csütörtök | 16:02

Újabb három településen indított otthoni beteggondozó szolgálatot az elmúlt hónapokban a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazata Kovászna megyében – tájékoztat a szervezet honlapja.

Kézdiszentkereszten és a hozzá tartozó Bélafalván márciusban, Sepsibükkszádon pedig áprilisban indult otthoni beteggondozó szolgálat a polgármesteri hivatalok támogatásával. Mindhárom településen nagy igény mutatkozott a gondozói szolgálat megteremtésére, így a helyi költségvetések elfogadásakor az önkormányzatok a faluban élő idősek megsegítésére, gondozására is elkülönítettek keretet.

A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálatának alapvető feladata, hogy mozgáskorlátozott vagy mozgásképtelen, ágyban fekvő, alapvető szükségleteit ellátni nem tudó emberek életvitelét javítsa, egészségi állapotukat helyreállítsa vagy éppen megőrizze. Ehhez a munkához azonban szükség van a közösségek felelősségérzetére, a hozzátartozók, szomszédok, önkéntesek segítségére, és nem utolsó sorban a kórházakkal, családorvosokkal, plébániákkal, helyi önkormányzatokkal és a megyei tanáccsal kialakított partnerségekre.

A szervezet egészségügyi szakápolást, alapápolást, háztartási segítségnyújtást, szociális szolgáltatásokat, ápolási segédeszközök, járássegítők kölcsönzését biztosítja az új településeken, valamint egy szociális mosodát működtet Kézdivásárhelyen.

A beteggondozói tevékenység kiterjesztése egyben a betegközvetítő hálózat bővítését is eredményezi. Az új szolgáltatás révén nemcsak kapcsolatot teremtenek a beteg ember és a segíteni kívánó szakorvos közt, hanem segítenek előjegyeztetni a vizsgálatot, megszervezni a betegek utaztatását, esetenként elszállásolását, és ha szükséges, laboratóriumi kivizsgálásukat is. Kifejlesztettek egy adatbázist és esetkezelő szoftvert, amelynek köszönhetően végig tudják követni a beteg útját a segítségkéréstől problémája megoldásáig.

A további szolgáltatások között szerepel a 2012-ben elindított távfelügyeleti rendszer, melynek révén több idős kaphat „pánikgombbal” ellátott mobiltelefont, hogy vészhelyzet esetén könnyen értesíthessék családtagjukat vagy a Gyulafehérvári Caritas beteggondozóit, illetve a „telemedicína”, amely olyan embereknek próbál megoldást kínálni, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, de nincs szakorvosi rendelő számukra elérhető távolságban, vagy éppen anyagi okokból nem vehetik igénybe a szükséges szakellátást. A telemedicína projekt lehetővé teszi, hogy a beteg úgy vehessen részt vérnyomásmérésen és EKG-vizsgálaton, illetve kapjon kezelési javaslatot egy szakorvostól, hogy ki sem kell lépnie otthonából.

A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozó Szolgálatának tevékenységét Kovászna Megye Tanácsa is támogatja.

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria