Búcsú Gyergyószentmiklóson

Külhoni – 2014. december 9., kedd | 10:55

December 6-án tartották a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét, melynek keretében akolitusokat és lektorokat avattak, Tamás József püspök mutatta be – tájékoztat a Székelyhon.ro.

Tamás József felelevenítette a város névadó püspökének egyik legendáját, és hozzátette: egy ember jóságát nem lehet elfelejteni, ha emlékezünk jó cselekedetére, sőt átvesszük és gyakoroljuk azt. Ez lehet a mikulásjárás gyökere. A püspök rámutatott ugyanakkor, hogy a szülőknek a Mikulás-csomagon túl még két ajándékot kell adniuk gyermekeiknek: saját magukat és a vallásos életet.

Az ünnepi búcsúi szentmise keretében került sor az akolitusok és lektorok avatására, valamint hét lelkipásztori munkatárs kapta meg megbízólevelét. A lektorok Isten igéjének felolvasásában és tanításában, továbbadásában segítenek, az akolitusok a pap kísérői, és segítségére vannak az oltár előkészítésében. A lelkipásztori munkatársak a hitoktatásban vállalnak szerepet, és a szentségek kiszolgáltatása előtti felkészítést végzik, illetve zarándoklatokat szerveznek.

A szentmisén a Temesvári mise hangzott el a Szent Miklós Kamaraegyüttes előadásában, Kolcsár Árpád vezényletével és Csibi András orgonakíséretével. 

Az ünnep körmenettel ért véget, a résztvevők a város főterén vonultak végig az Oltáriszentséggel és Szent Miklós szobrával.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria