Búcsúját ünnepelte Augsburgban a magyar közösség

Külhoni – 2015. július 1., szerda | 15:45

Június 28-án tartották az augsburgi egyházmegye területén élő magyar hívők búcsúját. A közösséggel ünnepelt Cserháti Ferenc, a külhoni magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök. Varga Péter, a helyi magyar katolikus misszió vezetője tájékoztatta szerkesztőségünket.

Közel háromszázan ünnepeltek együtt az augsburgi Szent László Magyar Katolikus Misszió által rendezett hetedik Szent László király-búcsún a Szent Márton-templomban.

Az ünnepi szentmisét Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be. Homíliájában Szent László király példáját állította a közösség elé, aki alázatával, imádságos életével és férfias vitézségével ma is csillagként állhat felettünk, ha segítségét kérjük. Milyen jó, hogy voltak jó keresztény magyar királyaink – hangoztatta.

A szentmise után szeretetvendégség, majd kulturális programok várták a résztvevőket. A Szent Piroska hétvégi magyar iskola, a Pántlika és a Bodzavirág népdalkör, Velkey Borbála népdalénekes és a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium műsora, majd néptáncbemutató következett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem néptánccsoportja előadásában.

A Szent László Magyar Katolikus Misszió aktív hitéleti, kultúraszervezői tevékenységet folytat az augsburgi Szent Márton-plébánián. Magyar iskolát működtetnek, hogy az ott élő gyerekek megtanuljanak magyarul írni, olvasni, magyar környezetben a magyar kultúrával, irodalommal, történelemmel és népművészettel ismerkedjenek.

Tánccsoportjuk 2006-ban jött létre, felléptek már Kemptenben, Neuburgban és Augsburgban. A misszió énekkara a magyar szentmiséken szolgál. 1996 óta tartanak fenn könyvtárat, többszöri állománybővítés után kétezer kötettel várják a magyar nyelven olvasni vágyókat. A Szent Márton katolikus templomban tartott magyar szentmisék után szeretetvendégségre várják a híveket.

Fotó: Szent László Magyar Katolikus Misszió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria