Bunyitay Vince munkásságát bemutató kiállítás nyílt Nagyváradon

Külhoni – 2015. március 30., hétfő | 11:05

Emlékkiállítás nyílt Bunyitay Vince halálának századik évfordulója alkalmából március utolsó hetében a nagyváradi Gheorghe Şincai Megyei Könyvtárban. A tárlaton a neves egyháztörténész műveinek egy része és róla szóló újságcikkek tekinthetők meg – tájékoztat az Erdély Online.

Silviu Sana könyvtáros, a tárlat anyagának összeállítója a kiállításmegnyitón ismertette Bunyitay Vince életét. Az egyháztörténész segédlelkészként kezdte pályáját, majd pápai prelátus és kanonok lett. A kutató elmondta, Bunyitay Vincének hatalmas könyvtára volt, köteteinek egy része a megyei könyvtárban található, a saját kezűleg írt katalógusok egy része pedig megtekinthető a földszinti előcsarnokban nyílt kiállításon.

Fodor József vikárius kiemelte, hogy Bunyitay Vincét halálos ágyán püspökké is kinevezték, de felszentelésére már nem kerülhetett sor.

Mihoc Blaga történész, egyetemi tanár rámutatott: Bunyitay Vincét Bihar megye egyik legjelentősebb tudósaként tartják számon, monumentális munkássága olyan adatokat és következtetéseket tartalmaz, melyek mind a mai napig érvényesek. Stílusa rendkívül egyenes és precíz, egyebek mellett arról is írt, hogyan lettek Bihar megyei románok is a római katolikus egyház tagjai.

„Ady Endrét parafrazálva: Bunyitay Vince munkássága valóságos híd a románok és a magyarok között” – hangzott el az egyháztörténész munkásságát bemutató tárlat megnyitásán. A kiállítás, mely a Bihar megyei tudósokat bemutató könyvtári rendezvényekhez kapcsolódik, egy héten át tekinthető meg.

Bunyitay Vince Sátoraljaújhelyen született 1837-ben. 1860-ban Nagyváradon szentelték pappá. Bihar megyében volt plébános, 1871-től püspöki könyvtárnok, 1893-tól kanonok, 1897-től felsőgagyi apát, 1907-től őrkanonok. 1884-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett. Szerkesztője volt az Egyháztörténeti emlékek a magyarországi hitújítás korából című forráskiadványnak. További művei: A váradi püspökség története, A mai Nagyvárad megalapítása. 1915-ben hunyt el. (Forrás: Magyar életrajzi lexikon)

Fotó: Neumann Andrea (Erdély Online)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria