Ciszterci pedagóguskonferenciát rendeztek Székesfehérváron

Megszentelt élet – 2015. november 26., csütörtök | 13:45

„Motiváció” címmel tartottak konferenciát a ciszterci rend által fenntartott gimnáziumok pedagógusai számára a Kaszap István-emlékév keretében november 20-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A konferencián Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója és Brückner Ákos Előd OCist szerzetes tanár, a gimnázium spirituális vezetője mondott köszöntőt. A rendezvényt Spányi Antal megyéspüspök nyitotta meg. 

Ezt követően Bércesi Katalin és Lőrincz Tamás, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanárai mutatták be azt a közeget, ahonnan Kaszap István elindult, és azokat a dokumentumomat, amelyek fennmaradtak rövid, de példaértékű életútjáról.

P. Forrai Tamás Gergely jezsuita tartományfőnök Szabadság, döntés, hivatás címmel tartott előadást, Dékány Á. Sixtus OCist zirci apát pedig az állhatatosságról és odaadásról, az „élet iskolájáról” beszélt. Mózessy Gergely történész, levéltáros, a Székesfehérvári Egyházmegye gyűjteményigazgatója a Kaszap-kultuszt vizsgálta a kommunista hatalom Kaszap-tisztelet ellen indított támadásai és Thurzó Gábor A szent című műve alapján.

Matusz Hugó OSB a serdülők példaképeiről beszélt és arról, mitől lesz a példakép támogató tényező a tizenévesek fejlődésében. Molnár Péter PhD, tanár a lelkesedés, a kiábrándultság, az illúzió témáját járta körül előadásában, Szilágyi Szabolcs PhD, enyingi helyettes plébános pedig arra a kérdésre kereste a választ, hogy lehetséges-e korunkban az egyre több külső ingernek kitett fiatalok motiválása, és ha igen, akkor ki, mivel és hogyan képes rá.

Forrás, fotó, videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria