Családok zarándokoltak Zircen – KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. szeptember 17., szerda | 9:07

Zircen rendezték meg a Veszprémi Főegyházmegye immáron hagyományos családos zarándoklatát szeptember 13-án – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

KÉGALÉRIA – klikk a képre!

A Családpasztorációs Munkacsoport által szervezett csaknem egész napos program szentmisével kezdődött, amelynek főcelebránsa Márfi Gyula érsek volt, a szentbeszédet pedig Dékány Á. Sixtus, a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának apátja mondta. Koncelebrált többek között Szakács Péter, a Veszprémi Főegyházmegye családreferens papja, aki egyben a zarándoklat vezetője is volt.

Sixtus atya szentbeszédében hangsúlyozta a zarándoklatok fontosságát, hiszen ezek során közel kerülhetünk Istenhez és egymáshoz.

A szentmisét követően Imrefi Mór, a ciszterci szerzetesközösség tagja, Olaszfalu plébánosa tanított énekeket a résztvevőknek, majd az időjárásnak köszönhetően a szabadban indulhatott meg a zarándokok menete a kórház alatt található kis kálvária felé. A stációknál Mór atya a bűnbánathoz kapcsolódóan tartott elmélkedéseket.

A záróimádság után nagy meglepetés érte a zarándokokat: közre fogta őket egy betyárcsapat, akik az ellátmányukat követelték. Egy útközben talált viaszpecsétes tekercset felolvasva kiderült, hogy a zirci barátok igen hálásak a bakonyi betyároknak azért, hogy távol tartják a rablókat, fosztogatókat a zirci néptől, és védelmezik az apátságot. Az ezért járó élelemellátmányt a gyerekek keresték meg.

Az apátságba visszatérő zarándokcsaládokat különböző játékok mellett a betyárok bemutatója várta. A szervezést és lebonyolítást segítő zirci cserkészek, valamint az Országzászló Alapítvány képviselői pedig ebédet készítettek a résztvevőknek.

Ezt követően Bán Zoltán Elizeus atya tartott személyes hangú előadást a templom és a monostor történetéről, valamint a templom és a kongregáció védőszentjeiről. Zárásként Sixtus atya áldotta meg a résztvevőket, majd lehetőség nyílt a látogatóközpont, az arborétum, az apátsági könyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum megtekintésére.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria