Cserháti Ferenc püspök látogatást tett a clevelandi magyaroknál

Külhoni – 2016. április 26., kedd | 12:37

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök április 21-én ötnapos látogatásra érkezett Clevelandbe. Szerkesztőségünket Mezei András, a clevelandi Szent Imre-templom plébániai kormányzója tájékoztatta a vizitációról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A látogatás első napján Cserháti püspök találkozott a clevelandi egyházmegye főpásztorával, Richard Gerard Lennon püspökkel, és köszönetet mondott neki, amiért lehetővé tette a magyarok anyanyelvű lelkigondozását. Az amerikai főpásztor ígéretet tett: ameddig igény lesz a magyar nyelvű lelkigondozására, azt ő mindig lehetővé fogja tenni. (A Szent Imre magyar egyházközség történetéről lásd keretes írásunkat a híradás végén – a szerk.)

Vizitációja során Cserháti Ferenc felkereste az önkéntesek fenntartotta Clevelandi Magyar Múzeumot is, ahol Kézdi Sándor igazgató tartott tárlatvezetést. A múzeumot 2000-ben alapították azzal a céllal, hogy bemutassa a magyar bevándorlók történetét, hagyományait, és ismertté tegye hozzájárulásukat Cleveland fejlődéséhez, mindennapjaihoz.

A vendég püspök találkozott a plébániához tartozó közösségek képviselőivel, így a Szent Imre-plébánia munkaközösségével: az egyházközségi képviselő-testülettel, a pénzügyi testülettel és az oltáregylet tagjaival.

A külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök felkereste Siklódi Sándor sírját, aki 1985-ben káplánként, majd 1988-tól a templom bezáratásáig plébánosként, végül 2013-as újranyitásától haláláig ismét plébánosként szolgálta a magyar közösséget.

Cserháti Ferenc részt vett a clevelandi cserkészek – mintegy száz fiatal – szokásos péntek esti foglakozásán, és arra buzdította őket, hogy őrizzék a Szent István-i örökséget.

A püspöki látogatás kiemelt eseménye volt a bérmálás, hét jelölt részesült április 24-én, vasárnap a szentségben. A Szent Imre-templom megtelt az ünnepi liturgiára, Cserháti Ferenc szentbeszédében a Jelenések könyve mondatairól elmélkedett: „Íme, Isten hajléka az emberek között! Velük fog lakni, és ők az ő népe lesznek, és maga az Isten lesz velük.” Rámutatott: Isten hajléka az emberek között van, de Isten lakhelye esetében nem egy lakcímről van szó, amit könnyen megtalálhatunk. 

Hol lakik az Isten? Égen, földön és mindenütt, leginkább az emberi szívekben kell hogy lakozzék. Akik befogadják a Szentlelket, elfogadják az isteni irgalom és szeretet evangéliumát, és szállást adnak Istennek, azok mindig megtapasztalják, hogy az Úr Lelke, Jézus Krisztus egyetlen szeretetközösségben egyesíti őket; a különböző népek és nemzetek, hagyományok és kultúrák fiaiból és lányaiból létrehozza az egyházat, Isten népének nagy családját – fogalmazott a püspök.

Bérmálkozáskor az Úr Lelkével töltekezünk. A Lélek szállást vesz szívünkben, ha elfogadjuk irányítását. Jelenlétére figyelnünk kell, ápolnunk kell a vele való kapcsolatot – hangoztatta Cserháti Ferenc. – Azáltal tudjuk fejleszteni vallásos életünket, hogy öntudatos felnőtt keresztény életet élünk. Ha tanúságot teszünk Jézusról az e világi divatok, diktátorok, álpróféták ellenére is, akik az élet értelmét csupán élvezetekre akarják korlátozni.

Cserháti püspök arra buzdította a fiatalokat és minden jelenlévőt, hogy legyenek bátor hirdetői az evangéliumnak, váljanak Isten-hordozókká.

A szentmise után tartott fogadáson megjelent Gary D. Yanus, az egyházmegye általános helynöke is.

Április 25-én Cserháti Ferenc ellátogatott a clevelandi magyar Szent Erzsébet-templomba is, ahol imádkozott az egyházközség híveiért és lelkipásztoraiért. A püspök találkozott Antal András plébánossal, majd vele és Mezei Andrással, a Szent Imre-templom plébániai kormányzójával a clevelandi magyarság helyzetéről, jövőjéről, a felmerülő nehézségekről és a lelkigondozás lehetőségeiről folytattak eszmecserét.

Cleveland után a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök látogatásának következő állomása East Chicago lesz, ahol Skerl Alphonse plébános fogadja.

A clevelandi Szent Imre Egyházközség

A Szent Imre Egyházközség nagy múltra tekint vissza. A katolikus magyar hívek alapították 1904-ben, templomukat 1905. január 22-én adták át, s csakhamar Nyugat-Cleveland magyarságának lelki-kulturális központjává vált.

Richard Gerard Lennon clevelandi püspök 2010 júniusában arra hivatkozva döntött a templom bezárásáról, hogy legalább kétezer lélek szükséges egy templom fenntartásához, és a magyar hívőközösségnek csak hatszáz tagja volt. Lennon püspök nyolc megyére kiterjedő egyházkerületében ötven templom bezárását határozta el a racionalizálás jegyében. Ezek közül tizenegy tiltakozott a Vatikánnál a döntés ellen, mindegyikük eredményesen.

A magyar közösség kérését Erdő Péter bíboros is támogatta, 2009 decemberében nyílt levélben fordult Richard Lennon püspökhöz, kérve a lehetőséget, hogy a Szent Imre-plébánia a magyar közösség használatában maradjon, és Cserháti Ferenc püspök is közbenjárt a magyar hívek érdekében. Végül a Szentszék határozatot hozott az újranyitásról, ezt a clevelandi püspök is jóváhagyta, és 2013-ban újra megnyitotta kapuit a templom.

A helyi magyar egyházközösség kérésére ekkor visszatért a templomba a plébánosi szolgálatot korábban is ellátó lelkipásztor, Siklódi Sándor. A plébános 2013 júliusában elhunyt, így magyar pap nélkül maradt a közösség. Átmenetileg a másik clevelandi magyar templom, a Szent Erzsébet-templom plébánosa, Antal András látta el a lelkipásztori szolgálatot a Szent Imre-egyházközségben is. Az önálló magyar lelkipásztorra való igény aztán eljutott a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához, és Márfi Gyula veszprémi érsek Mezei Andrást rendelte 2015-ben három évre a clevelandi magyarok lelkigondozására.

Forrás és fotó: clevelandi Szent Imre-plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria