Csordás Eörs-emlékzarándoklat a Szentföldön

Külhoni – 2014. október 30., csütörtök | 9:57

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága szentföldi zarándoklatot tart október 22–31-ig Csordás Eörs apostoli protonotárius emlékére, aki a rendszerváltozás után újjászervezte a lovagrend magyar tagozatát – tájékoztatott Szerdahelyi Csongor.

A negyvenfős zarándokcsoportot, melynek lelkivezetője Szerencsés Zsolt koadjutor nagyperjel, fogadta Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka, Pier Luigi Pizzaballa szentföldi ferences kusztos és az egykori osztrák-magyar, jelenleg osztrák kezelésben álló zarándokház rektora, Markus Bugnyár.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend fő feladata a szentföldi keresztények segítése. A rendnek világszerte több mint húszezer, hazánkban mintegy kilencven tagja van, akik imával, felvilágosító munkával, adományok gyűjtésével és zarándoklatok szervezésével támogatják Jézus szülőföldjén a Krisztus-hívőket.

A latin pátriárka és a ferences kusztos tájékoztatták a magyar zarándokokat a Szentföld jelenlegi nehéz helyzetéről. Mindketten hangsúlyozták, hogy a politikai és a gazdasági problémák, valamint a keresztényeket sújtó vallási fanatizmus miatt megállíthatatlannak tűnik a keresztények elvándorlása az egész térségből. A világ keresztényeinek szolidaritása és a zarándokok mind nagyobb számú érkezése lelki és anyagi szempontból is létkérdés a Közel-Kelet keresztényeinek.

A magyar lovagok Csordás Eörs atya emlékére értékes kelyhet adományoztak a Szent Sír-bazilikának, és emléktáblát avattak a magyarsághoz szorosan kapcsolódó jeruzsálemi osztrák zarándokházban. Csordás Eörs életművét Hóvári János történész, diplomata, a lovagrend tagja ismertette, aki szerint az utóbbi ötven évben a magyarok közül ő tett a legtöbbet a Szentföldért. A zarándokház osztrák rektora válaszbeszédében mesterének és példaképének nevezte a 2010-ben elhunyt magyar papot, aki rajongásig szerette Krisztus szülőföldjét.

Palesztina Királynője, Jeruzsálem patrónája ünnepén, október 26-án a zarándokok a Deir Rafat-i kegyhelyen részt vettek a búcsús nagymisén, melynek a latin pátriárka volt a főcelebránsa, aki ebéddel látta vendégül a magyar lovagokat. A kegyhelyet gondozó női szerzetesközösségnek, a Betlehemi Nővéreknek a magyar vendégek nagy meglepetésére magyar (egyelőre próbaidős) tagja, vagyis novíciája is van.

A Szent Sír-lovagok zarándoklata ezt követően Jordániában folytatódott, majd izraeli területre visszatérve Akkóban felkeresték a magyar lovagok által anyagilag is támogatott ferences templomot és iskolát, és leleplezték Csordás Eörs emléktábláját, aki szoros kapcsolatot ápolt az akkói intézménnyel.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria