Diplomaosztó az Egri Hittudományi Főiskolán

Hazai – 2016. június 28., kedd | 18:04

Az elmúlt tanévekhez képest idén sokkal több, nyolcvan diplomát adott ki az Egri Hittudományi Főiskola. A diplomaosztó ünnepség június 25-én szentmisével vette kezdetét a szeminárium kápolnájában, amelyet Ternyák Csaba érsek mutatott be a főiskola tanáraival együtt.

A szentmise elején Dolhai Lajos rektor köszöntötte a megjelenteket. „Mind az új hitoktatók és hittanárok, mind pedig családtagjaik nagyon sok áldozatot vállaltak azért, hogy megkapják a megérdemelt diplomát, hiszen család és munka mellett levelező tagozaton végezték tanulmányaikat. A Prédikátor könyvében olvashatjuk, hogy meg van az ideje a vetésnek, és meg van az ideje az aratásnak is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a mai nap a bőséges aratásnak az ünnepe” – mondta a rektor.

Köszöntőjében kitért arra, hogy többféle formában történik a főiskolán a hitoktatók és hittanárok képzése. Ebben az évben harmincan kaptak katekéta alapszakos diplomát, tizenöten hittanár nevelő mester fokozatú diplomát, és idén újdonságként harminckilenc pedagógus két féléves képzése végén olyan oklevelet kapott, amely feljogosítja arra, hogy egyházi vagy állami iskolában a másik tanári szakja mellett hitoktatást is végezzen. „Az egyházmegyének nagy szüksége van jól képzett katekétákra és hitoktatókra, akik megfelelő felkészültséggel segítik a papokat a hitoktatásban és az evangélium hirdetésében” – fogalmazott a rektor.

A szentmise prédikációjában ehhez a gondolathoz kapcsolódva Ternyák Csaba érsek a hitoktatók, katekéták, papok evangéliumhirdető tevékenységét csapatjátékhoz hasonlította, amelyben mindenkinek egyaránt fontos szerepe van. Mint mondta, beteg a világ, beteg a társadalom, és az orvosok nem tudják meggyógyítani. A jelenlévőket arra buzdította, hogy a saját környezetükben, családjukban, egyházközségükben, az iskolában legyenek annak a meggyőződéses hirdetői, hogy Jézus Krisztus az igazi gyógyszer a mai világ problémáira. Aki Jézussal, az Eucharisztiával táplálkozik, az a halhatatlanság eledelével táplálkozik.

A főpásztor felidézte a papszentelés azon mozzanatát, amikor a püspök átadja az evangéliumoskönyvet a szentelendőnek. Ternyák Csaba a prédikáció végén szimbolikusan a következő szavakkal nyújtotta át az evangéliumoskönyvet, a hittankönyvet és a Katolikus Egyház Katekizmusát a leendő hitoktatóknak: „Vedd Krisztus evangéliumát, amelynek hirdetője lettél. Ügyelj arra, hogy amit olvasol, hidd, amit hiszel, tanítsd, és amit tanítasz, azt kövesd is.”

A szentmise után a hitoktatók ünnepélyesen ígéretet tettek arra, hogy az evangéliumot hűségesen fogják tanítani, majd a főpásztortól és a rektortól átvették diplomájukat.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria