Don Bosco-busz – A szaléziak tudják: nem elég jót cselekedni, elérhetővé is kell tenni

Megszentelt élet – 2017. március 28., kedd | 9:00

Különleges módon segíti az olaszországi Calabria régióban található Locri szalézi házának igazgatója, Mimmo Madonna atya, hogy a helyi fiatalok hasznosan töltsék el idejüket: buszt bérel, hogy a város szélén élő gyermekek is eljuthassanak az oratóriumba.

Calabria déli részén sok olyan család él, akik évek óta nélkülözni kényszerülnek az alapvető oktatási szolgáltatásokat. A szalézi oratórium alternatívát kínál a negatív viselkedésmintákkal szemben, amelyeket a ’Ndrangheta (calabriai maffia) képvisel, de sokaknak nehéz eljutni az oratóriumba, ahol szórakozással, játékkal és kreativitással tölthetik a szabadidejüket. Sok kerületben este még a villamosenergia-ellátás is akadozik, és az utak bizonytalanná válnak.

Emiatt merült fel a Don Bosco-busz ötlete, egy buszé, amely elhozná a gyerekeket az iskolába mindennap, majd az oratóriumba, végül este megint hazavinné őket. Madonna atya így emlékezik a kezdetekre: „Az egész úgy kezdődött, mint egy módja annak, hogy gondját viseljük a Locri legtávolabbi kerületeiben élő fiataloknak is, hogy elhozzuk őket az oratóriumba, ahol játszhatnak, részt vehetnek a képzéseken, a formatív és vallási tevékenységekben. Így történt, hogy a szalézi oratórium Locriban úgy döntött, hogy konkrét választ ad a területen felmerülő igényekre.”

A buszt azonban nem vásárolták meg. Madonna atya tovább magyarázza az ötletet: „Nem az volt az elképzelésünk, hogy legyen egy saját közlekedési eszközünk, hanem hogy felépítsünk egy hálózatot. A Don Bosco-busz kibérlésébe sikerült bevonni egy őszinte és hűséges helyi céget, és ezzel felkeltettük azoknak a figyelmét, akik már kínálnak valamilyen hasonló szolgáltatást a helyi polgároknak, hazakísérik az időseket a Locri központjában levő kórházból. Az volt a célunk, hogy egy hálózatot hozzunk létre.”

Egy április 30-ig tartó kampányt hirdettek meg, amelyen keresztül úgynevezett „közösségi finanszírozás” által támogatni lehet a Don Bosco-buszt, hogy 2017-ben is elvihesse a fiatalokat az oratóriumba.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria