Drámai adatokat tettek közzé Belgiumban az eutanáziáról

Kitekintő – 2018. augusztus 14., kedd | 13:36

Nyilvánosságra hozták Belgiumban az eutanázia ellenőrzésével és értékelésével megbízott szövetségi bizottság nyolcadik jelentését. A dokumentumot június 12-én hagyták jóvá.

Az L’Osservatore Romano vatikáni napilap cikke szerint a belga bizottság honlapján elérhető szöveg a 2016-os és 2017-es adatokat dolgozta fel, és négy szekcióra osztotta az eredmények bemutatását: az orvosoktól összegyűjtött információkra alapozott statisztikák; az érvényben levő törvény leírása és értékelése, illetve annak alakulása; ajánlások, amelyek további törvényjavaslatokat eredményezhetnek; különböző mellékletek.

Az eutanázia a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás. Aggasztó részletekre derül fény a jelentés alapos tanulmányozása után.

2002 szeptemberétől, a belga eutanáziatörvény életbelépésétől folyamatosan növekedett az eutanázia aránya: 2004-ben 349, 2016-ban 2028, 2017-ben 2309 esetről számol be a dokumentum, ezek nagy része az ország flamand részén történt. Az adatok szerint tehát naponta 6–7 ember hal meg eutanázia következtében. A Belgium 11 milliós lakosságára kivetített tendenciát alapul véve, a lakosság száma szerint ha Olaszországban legális lenne és ugyanilyen arányban alakulna az eutanázia végrehajtása, minden évben 14 ezer ember kérné élete megszakítását. Ez nagyon magas szám, ráadásul folyamatos emelkedést mutatna a tendencia szerint.

Az elmúlt két évben Belgiumban a 4337 eset 15 százaléka a „rövid távon”, vagyis heteken vagy hónapokon belül bekövetkező halál volt. Ha a palliatív kezelés szempontjából – melynek célja, hogy csökkentse a betegek szenvedését, és a lehető legjobb életminőséget biztosítsa – közelítünk ehhez a számhoz, e körülbelül 650 beteg érdekében sok mindent lehetett volna tenni. Az eutanáziára jelentkezők betegségeinek nagy része (64 százaléka) daganatos eredetű, de folyamatosan növekszik a hatványozott problémákkal (keringési, légzési és anyagcsere-patológiákkal) küzdő idős emberek száma is. A jelentés szerzői szerint az eutanázia gyorsan növekedni fog a várható élettartam növekedésével, valamint annak következtében, hogy az időseket meggyőzik arról, hogy „álljanak félre”, ha már túl költségessé válnak a nyugati egészségügyi rendszer számára.

Két év alatt 77 beteg kérte az eutanáziát mentális betegségekre, például személyiségzavarra, depresszióra, nyugtalanságra vagy skizofréniára hivatkozva. Nagy részük 60 és 80 év közötti volt, de három esetben 18 év alatti (kilenc, 11, 17 éves) gyerekekről volt szó. 18 száz év feletti beteg volt, akik szintén az eutanáziát választották.

A számok mögött a konkrét személyeket látva, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a végső kommentárok tónusát a javaslatok között. A jelentés szerzői szerint minél jobban terjeszteni kell ezt a kultúrát, informálni kell az embereket erről a lehetőségről, vagyis arról, hogy a gyógyító orvoslás mellett létezik ez a másfajta „segítségnyújtás” is. Ugyanakkor Belgiumban sok orvos ellene van annak, hogy az eutanáziát azonosítsák az élet végének kezelésével. A brüsszeli székhelyű Európai Bioetikai Intézet honlapján tájékozódni lehet arról, hogy a valóság mennyire eltér a fehér köntösbe bújtatott, halált hozó orvosi eljárás vonzóvá tett valóságától.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria