EBESZ-konferencia a keresztények elleni intoleranciáról és diszkriminációról

Kitekintő – 2015. május 21., csütörtök | 10:01

A keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció témájáról tartott konferenciát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) május 18-án Bécsben. A tanácskozáson a Szentszék delegációja és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) képviselői is jelen voltak.


A biztonsági szervezet tagállamai mellett számos, a keresztényellenesség problémájával foglalkozó nem kormányzati szervezet is képviseltette magát az ausztriai konferencián. A rendezvényen három szekcióban tanácskoztak arról, mennyire szükséges, hogy az EBESZ-régióban egyre határozottabban megelőzzék a keresztényekkel szembeni intoleranciát és diszkriminációt, és harcoljanak ellene – mégpedig a gyűlölet-bűncselekményekre, a kirekesztésre, a marginalizálódásra és a jogok megtagadására fókuszálva.

A szentszéki delegációt Janusz Urbańczyk, a Vatikán EBESZ-hez és más bécsi székhelyű nemzetközi szervezetekhez delegált állandó megfigyelője vezette, a CCEE-t pedig Michel Remery főtitkárhelyettes és Raffaella Di Noia képviselte.

A szentszéki delegáció szerint – miközben egyre nő a vallási türelmetlenség a világban – jól dokumentálható, hogy évről évre a kereszténység az a vallási csoport, amelyet a leginkább üldöznek és diszkriminálnak globális szinten. Egyes területeken, többek között olyan régiókban is, amelyek az EBESZ-tagság küszöbén állnak, még népirtási tendenciákról is lehet beszélni. A biztonsági szervezet tagállamaiban élő keresztényeket szerencsére nem sújtják ilyen atrocitások.

A Vatikán képviselői különösen is aggasztónak találták, hogy az EBESZ-régióban éles határvonalat húztak a vallásos hit és a vallási gyakorlat között. A közbeszédben, sőt még a bíróságon is gyakran arra emlékeztetik a keresztényeket, hogy a magánéletükben abban hisznek, amiben akarnak, és templomaikban úgy gyakorolják a vallásukat, ahogy akarják, de a hitüknek nem adhatnak hangot a közéletben.

Egy nézőponttal szembeni tolerancia nem vezethet egy másikkal szembeni intoleranciához – figyelmeztettek a konferencián a Szentszék képviselői. – Nevén kell nevezni a „tolerancia” nevében elkövetett intoleranciát, és nyilvánosan el kell ítélni. Megtagadni azt, hogy a közéletben helyük legyen a vallási alapokon nyugvó erkölcsi érveknek, intoleráns, antidemokratikus és vallásellenes.

A vatikáni delegáció ezért arra hívja a részt vevő tagországokat, hogy lépjenek fel határozottan az effajta gyűlölet-bűncselekmények ellen, és védjék meg a területükön élő keresztényeket. Továbbá bátorítják őket, hogy tartsák számon ezeket az eseteket, és komolyan köteleződjenek el amellett, hogy minden polgáruk, így a keresztények is békében élhessenek, szabadon megvallva és gyakorolva hitüket – számol be a konferenciáról a CCEE közleménye.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ, angolul: Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE) a világ legnagyobb biztonsági szervezete, amely Európa, Észak-Amerika és Közép-Ázsia 57 részt vevő államát fogja össze. Eredetileg értekezletként hozták létre 1975-ben, annak érdekében, hogy a helsinki záróokmány értelmében alkalmi fórumot teremtsenek a többoldalú, de főképp a kelet–nyugati párbeszédnek. 1992-ben alakították állandó intézménnyé, az 1994-es budapesti konferencián vette fel jelenlegi nevét. A bécsi székhelyű szervezet célja a figyelmeztetés, a válságmegelőzés, a válságkezelés és a válság utáni rehabilitáció.

Fotó: CCEE

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria