Lezárult a passaici magyar plébánia jubileumi éve

Külhoni – 2014. szeptember 27., szombat | 10:30

2013/14-ben ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját a passaici Szent István-templom. A jubileumi ünnepségsorozatot szeptember 20-án zárta be ünnepi szentmise keretében Arthur Serratelli patersoni megyéspüspök – számolt be a Vatikáni Rádiónak Dudás Róbert Gyula.

Az ünnepi évet Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok pasztorációjával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök nyitotta meg 2013. május 26-án. A jubileumi év folyamán meglátogatta a magyar közösséget Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is, hiszen a jelenlegi plébános – Vas László atya – nagyváradi egyházmegyés. 

Szeptember 27-én Áder János köztársasági elnök látogat el a templomba, ahol az USA-ban élő magyar közösségekkel találkozik.

* * *

Passaic különleges helyet tölt be az amerikai magyarság életében: 110 éve folyamatosan van magyar pap a közösségben. Jelenleg az USA-ban csupán tíz magyar katolikus pap, ha van, s a keleti parton a passaici az egyetlen önálló magyar plébánia. Amikor már New Yorkba se jut magyarul beszélő, ott élő magyar lelkipásztor, ez a hely valódi kincses sziget a magyarul beszélő emberek számára.

1902. december 24-én nevezte ki az akkori püspök Messerschmidt Gézát a leendő plébánia vezetőjének. Nem volt se háza, se temploma, de ügyes és lelkes szervező volt, másnap már magyarul prédikált. 1903 márciusában az egyházi tanács gyűlésén kimondták, hogy megépül a templom. Június 21-én helyezték el az alapkövet, majd 1904. augusztus 21-én szentelték fel a templomot, mely melett később iskola, plébánia és zárda épült.

A legtöbben távoli vidékekről, New Jerseyből, New Yorkból, sőt van, aki Pennsylvania államból jár magyar nyelvű szentmisére Passaicba. A hely jelentőségét bizonyítja, hogy amerikai pasztorációs útján Mindszenty József bíboros több napot is töltött itt.

Fotó: Kerkay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria