Egyházi iskolák újulnak meg a Székesfehérvári Egyházmegyében

Hazai – 2017. szeptember 22., péntek | 13:24

Alábbiakban a Székesfehérvári Egyházmegye sajtóközleményét adjuk közre.


A Székesfehérvári Egyházmegye 290 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert, melyből négy egyházmegyei fenntartású általános iskola épületének energetikai korszerűsítése, felújítása valósul meg.

A projekt keretében az alábbi négy helyszínen történik energetikai korszerűsítés:
– Szent Margit Általános Iskola Szent László Tagiskolája (2060 Bicske, Prohászka Ottokár utca 3. hrsz.: 1302/1),
– Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola (8060 Mór, Erzsébet tér 19. hrsz.: 488),
– Szent Imre Katolikus Általános Iskola (2300 Ráckeve, Szent István tér 22. hrsz.: 3),
– Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola (2030 Érd, Alsó utca 21. hrsz.: 22573).

Ezen épületek az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején létesültek, jelenlegi állapotuk szerint felújításra szoruló, energetikai szempontokat figyelembe véve korszerűsítendő épületeknek tekinthetők. Az elmúlt időszakban felújításukra nem vagy elenyésző mértékben került sor, jelenlegi állapotukban rendkívül korszerűtlenek.

A tervezett utólagos hőszigetelés és a korszerű hőszigetelő képességű nyílászárók beépítése csökkentik az épület hőveszteségét, ezáltal a fűtési szezonban jelentősen hozzájárulnak az energiafelhasználás hatékonyságának javításához és nagymértékű energia- és költségmegtakarítást is eredményeznek. Mindemellett az épületekben a fűtési rendszer is korszerűsítésre szorul – a hatékonyabb energiafelhasználás révén tovább fog csökkeni a fűtéshez szükséges energia és a megtermelése miatt létrejött szén-dioxid-kibocsátás.

A napelemrendszerek telepítésével az épületek „képesek” lesznek arra, hogy saját maguk számára hasznosítsák HMKE (háztartási méretű kiserőmű) segítségével a nap energiáját, ami hozzájárul a megújulóenergia-felhasználás részcéljához. A napenergia alkalmazása egyúttal csökkenti a fosszilis energia felhasználását, hiszen a fogyasztás egy részéhez szükséges energiát a napelemek fogják előállítani, aminek következtében szintén csökken a járulékos szén-dioxid-kibocsátás.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria