Egyházmegyei főzőversenyt rendeztek Debrecenben

Hazai – 2016. május 30., hétfő | 15:30

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő debreceni Szent Erzsébet Otthon második alkalommal rendezte meg az egyházmegyei főzőversenyt május 26-án, a rendezvény helyszíne a Kerekestelepi Termálfürdő és Kemping volt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A versenyen az egyházmegyében működő oktatási és szociális intézmények diákjai, munkatársai, valamint a debreceni kerület plébániai közösségei indultak. A mintegy 250 fős közönség a zenés, kulturális programokkal tarkított délelőttön kóstolhatta meg a főzésre vállalkozó tizenhat csapat különleges ételeit. Az igen színvonalas versenyen több mint húszféle ételt készítettek a versenyzők. Görcsgaluskaleves, kukoricadarás szabolcsi töltött káposzta, vaddisznópörkölt, csángó gulyás, borjúpaprikás, korhelyhalászlé, uborkaleves, kecskegidapörkölt és még sok más különleges, tájjellegű étel került az ízlésesen megterített asztalokra. Nehéz dolga volt a zsűri három tagjának, hiszen a csapatok kitűnő ízvilággal, megfelelő fűszerezéssel alkották meg ételkülönlegességeiket, így mindenki a legmagasabb pontszámhoz közeli értékelést kapott.

A Fehér Gábor mesterszakács vezette zsűri döntése alapján első helyezést ért el a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium csapata, másodikok lettek a debreceni Szent István-plébánia versenyzői, a harmadik pedig a Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata lett. Különdíjat kapott a fülöpi egyházközség és önkormányzat csapata, „a legvidámabb csapat” címet a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium képviselői nyerték el, akik a fakanálforgatáshoz saját zenekart is hoztak magukkal.

Az ételek elkészítése közben szórakoztató műsort kínáltak a közönségnek. A fülöpi Piros Mályva Népdalkör és Búzavirág Néptánccsoport borsodi, szatmári és kalotaszegi táncokat adott elő, a Főegyházmegyei Papi Szociális Otthon csapata magyar népdalcsokorral készült, a debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai pedig színdarabbal mutatkoztak be.

Palánki Ferenc megyéspüspök is ellátogatott a főzőversenyre. A főpásztor örömét fejezte ki, hogy a rendezvényen a Szent Erzsébet Otthon idős lakói is jelen voltak, így az egyházmegye intézményeinek legfiatalabbjaitól a legidősebb korosztályig több generáció töltötte együtt a délelőttöt.

Az élmény szóban benne van az élet szó – mondta a püspök, majd így folytatta: Ha valaki élményt ad a másiknak, akkor az életét jobbá teszi. A fiatalok, tánccsoportok jobbá teszik a mi életünket. Azáltal, hogy valaki élményt ad, ő maga is jobb emberré válik. A verseny, a találkozás nagy ünnepe tegye szebbé, jobbá életünket és bennünket – fogalmazta meg jókívánságát Palánki Ferenc megyéspüspök.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria