Éjszakai templomi koncerttel ünnepel a harmincéves nyíregyházi Pro Musica Leánykar

Kultúra – 2016. október 23., vasárnap | 13:00

Különleges éjszakai templomi hangversennyel ünnepli fennállásnak harmincadik évfordulóját a nyíregyházi Cantemus kórushoz tartozó Pro Musica Leánykar. évforduló alkalmából október 29-én este tíz órától lép fel a leánykar a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

A Cantemus kóruscsalád „másodszülött gyermeke” a helyi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból távozott, de továbbra is ebben a közösségben énekelni akaró diákok kívánságára alakult 1986-ban. A leánykar még abban az évben megnyerte a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt, valamint annak nagydíját is.

A születésnapi koncert szervezői az éjszakai, rendhagyó időponttal szeretnék jelezni, hogy ez egy nem mindennapi hangverseny lesz, a Pro Musica Leánykar jelenlegi énekesei mellé csatlakoznak a kórus régi tagjai is, hogy a közönséggel együtt ünnepelhessék ezt a szép jubileumot.

A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezetett leánykar számos nemzetközi versenyen vett részt az elmúlt három évtizedben: elnyerték például a kórusmuzsika Európa Nagydíját, a Bartók-Pásztory-díjat, a Magyar Örökség Díjat, a BBC Ezüst Rózsa serlegét, illetve számos aranyéremmel, kórusolimpiai győzelemmel gyarapították a Cantemus kóruscsalád elismeréseinek listáját.

A leánykar repertoárja a gregoriántól napjaink zenéjéig terjed. Műsorukban megtalálhatók Bartók és Kodály művei mellett a reneszánsz és romantikus kórusművészet jeles darabjai éppúgy, mint a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos új mű bemutatása fűződik nevükhöz, és a Cantemus kórussal közös előadásban tíz lemezük jelent meg, mely a magyar és európai kóruszenéből ad átfogó keresztmetszetet.

Forrás: MTI

Fotó: Nyíregyházi Cantemus Kórus

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria