Elhunyt Elio Toaff volt római főrabbi

Kitekintő – 2015. április 20., hétfő | 13:24

A 2015. április 19-én elhunyt Elio Toaff ötven éven át vezette a római zsidó közösséget. 2001-ben vonult vissza és kapta meg a tiszteletbeli főrabbi címet. 1986-ban fogadta Szent II. János Pált a római zsinagógában. Az MTI és az olasz Avvenire katolikus napilap tájékoztatását közöljük.

A római zsinagóga már  az egykori főrabbi halálának napján teljesen megtelt gyászoló tömeggel. Zsidók és nem zsidók is kinyilvánították tiszteletüket a római zsidó közösséget fél évszázadon át vezető Toaff emléke előtt. A volt főrabbi április végén töltötte volna be századik évét. Szülővárosában, az északnyugat-olaszországi Livornóban temetik el április 27-én, hétfőn.

„A történelem egyik óriása távozott” – fogalmazott Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség elnöke.

Elio Toaff halálhírére Matteo Renzi olasz miniszterelnök is megjelent a római zsinagógában a volt főrabbi emlékére tartott imádságon.

Elio Toaff volt, aki akkor római főrabbiként fogadta II. János Pált a római zsinagógában 1986-ban. A lengyel pápa volt az első katolikus egyházfő, aki ellátogatott egy zsinagógába.

Toaff rabbi később így vallott erről a találkozásról: „Együtt léptünk be a zsinagógába. Csendben, gyalog mentünk át az emberek között, olyan volt, mint egy álom, mellettem a pápa, mögöttünk a bíborosok, prelátusok, rabbik: szokatlan menet, és persze egyedülálló a zsinagóga ősi történetében. Felmentünk a pulpitusra, és a hallgatóság felé fordultunk. És akkor felzendült a taps. Hosszú és felszabadító tapsvihar volt ez nemcsak számomra, hanem az egész összegyűlt tömeg számára, amely végre teljes egészében megértette a pillanat fontosságát… Volt egy pillanat, amikor az érzelmek feltartóztathatatlanul törtek ki az emberekből. Amikor a pápa azt mondta: »Szeretett testvéreink vagytok, és bizonyos értelemben úgy is mondhatjuk, idősebb testvéreink vagytok.«” 

Az 1915-ben született Elio Toaff az egykori livornói főrabbi fia volt. 1943-ban egy olaszországi partizáncsapathoz csatlakozott, amelynek tagjaival együtt a németek elfogták, de sikerült elmenekülnie. A második világháború után először Velence, majd 1951-től 2001-ig Róma főrabbija volt.

Fotó: Rabbini.it, Nuovosoldo.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria