Elhunyt Fülöp Gergely, a dél-franciaországi magyarok nyugalmazott lelkipásztora

Külhoni – 2016. december 6., kedd | 14:30

Életének 91., papságának 66. évében, december 2-án Krisztus, az örök főpap e földi életből magához szólította Fülöp Gergelyt, a dél-franciaországi magyarok nyugalmazott lelkipásztorát.

Fülöp Gergely 1926. január 21-én született Abasáron. Érettségi után felvételt nyert az egri papnevelő intézetbe. Később Budapestre küldték, ahol a központi szemináriumban filozófiai és teológiai tanulmányokat folytatott. 1949 és 1951 között Párizsban tanult, ahol 1951. június 29-én Maurice Feltin párizsi érsek (utóbb bíboros) a Notre-Dame-ban pappá szentelte az Egri Főegyházmegye javára.

1951-ben kezdte meg papi szolgálatát Párizs környékén. Az 1956-os forradalom idején már Dél-Franciaországban szolgált, ahol lelki támaszt nyújtott a magyar menekültek számára. Ekkor kezdődött több mint hatvanéves lelkipásztori tevékenysége a dél-franciaországi területeken. Keresztelt, esketett, temetett, anyagilag segítette a rászorulókat, gondozta az elhagyott magyar sírokat, felkereste az újonnan érkezetteket, misézett Lyontól Toulouse-on és Nizzán át Montpellier-ig.

2013-ban betegsége és előrehaladott kora miatt vonult vissza az aktív szolgálatból. A Lyoni Főegyházmegye területén lévő papi otthonban lakott már több éve, és ott is hunyt el. Végakarata szerint szülőfalujában, a Heves megyei Abasáron temetik el. Az idősotthon kápolnájában, ahol életének utolsó éveit töltötte, mondanak érte kétnyelvű gyászmisét (franciául és magyarul) december 9-én.

Forrás és fotó: Párizsi Főegyházmegye/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria