Elindult a „péterfillér” adománygyűjtés Facebook-oldala

Kitekintő – 2017. május 22., hétfő | 13:10

A Twitter és az Instagram után május 19-én a Facebookon is létrejött a nagy múltra visszatekintő „péterfillér” pápai adománygyűjtés oldala. Egyelőre olasz nyelven, majd szeptembertől és októbertől spanyolul és angolul is elérhető a legnépszerűbb közösségi hálózaton.

A „péterfillér” pápai adománygyűjtés (Obolo di San Pietro) közösségi oldalon való jelenlétének célja, hogy a mindenki számára nyitott virtuális térben megosszák és megismertessék a nagy múltra visszatekintő, pápai szándékra végzett karitatív tevékenységet. Az intézmény elő kívánja segíteni a párbeszédet mindazokkal, akiknek közös célja a leginkább rászorulók, illetve a karitatív tevékenységek konkrét támogatása.

Az évszázadok óta létező elkötelezettség keretében a Szentszék számtalan kisebb és nagyobb tervet valósított meg világszerte. Ezek között szerepel például a ruandai hallássérült és szegény gyermekek intézetének kibővítése, ösztöndíjak biztosítása Kurdisztánból származó egyetemistáknak vagy egy általános iskola nyitása dalit (az indiai kasztrendszerben hagyományosan érinthetetlennek tartott; társadalomból kirekesztett – a szerk.) gyermekeknek.

A péterfilléreket világszerte minden egyházmegyében június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepén vagy az emléknaphoz legközelebb eső vasárnap gyűjtik a pápa által kiválasztott jótékonysági tevékenységek támogatására.

A kereszténység létrejöttével alakult ki az a gyakorlat, hogy anyagilag támogassák azokat, akiknek a küldetése az evangélium hirdetése és a legrászorultabbak gondozása. A 8. század végén a keresztény hitre tért angolszászok határozták el, hogy éves hozzájárulást küldenek a pápának „Denarius Sancti Petri” (adomány Szent Péternek) néven. IX. Piusz pápa ismerte el hivatalosan a „Péterfillér Művét” az 1871. augusztus 5-én kiadott Saepe venerabilis kezdetű enciklikájával.

2016-ban a Szentszék úgy döntött, a pápai karitatív tevékenységek támogatására elindítja a péterfillér adománygyűjtés honlapját, ahol lehetővé tették az interneten keresztüli pénzbeli adakozást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Péterfillér adománygyűjtés Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria