Elkészültek a Szombathelyi Egyházmegye 19. századi papjainak név- és helymutatói

Kultúra – 2015. január 27., kedd | 10:55

A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban folytatott kutatásai eredményeként az egyházmegyében szolgált papok adatai alapján állított össze név- és helymutatókat Inzsöl Richárd, a szentpéterfai plébánia vaskeresztesi káplánja – adja hírül az egyházmegye.


Inzsöl Richárd  tíz évvel ezelőtt kezdett kutatásokba a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban. Előbb a helybeli premontreiek 19. századi történetéről keresett forrásokat, majd megírta tizenkilenc, 1788 és 1972 között született hosszúperesztegi származású pap és szerzetes rövid életrajzát levéltári források alapján.

A Sitkei Hírekben sorozatban jelentette meg a Sitkéről elindult, egyházi pályára lépett személyek élettörténetét, valamint felkutatta a gércei, a vásárosmiskei és a káldi születésű papok, szerzetesek adatait is.

E munka közben számtalanszor kellett forgatnia a levéltárban az 1870-től rendelkezésre álló indexköteteken kívül az 1822-től vezetett püspöki kancelláriai protokollumokat is, melyekben egy-két mondatos iktatószöveggel tüntették fel a kiadott, illetve beérkező dokumentumok tartalmát.

Mivel bizonyos esetekben egyetlen személy adataiért az összes iktatókönyvet végig kellett nézni, Inzsöl Richárd engedélyt kért, hogy a több mint negyven év adatait tartalmazó kötetekhez mutatókat készíthessen.

2012 tavaszán előbb végigfényképezte az 1822–1869 közti (Bőle András, Balassa Gábor és Szenczy Ferenc püspöksége idejére eső) összes jegyzőkönyvet – ezek közül harminchat latin nyelvű –, melyeket 1813 darab fotón rögzített, majd ezeket feldolgozva a fenti időszakhoz teljes hely- és névmutatót, az 1846–1848-as és 1861–1869-es évekhez pedig tárgymutatót is készített, melyek összesen körülbelül kétezer helynevet, közel ötezer személynevet és nagyjából ezer tárgyszót tartalmaznak.

A helymutató feltünteti és visszakereshetővé teszi a mai Magyarország határain kívül eső települések jelenlegi német, szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén neveit, a korábban önálló települések mai közigazgatás szerinti besorolását és a névváltozatokat is. Névmutatója pedig minden esetben közli az adott személy 1822–1869 közti összes beosztását és egyházi címét, valamint a névváltozatokat és névváltoztatásokat is. Végül a tárgymutatóban többek között a hivatali ügyek és az egyházi intézmények címszavai szerepelnek.

Ezek a segédletek elektronikus és mostantól nyomtatott formában is rendelkezésre állnak a kutatók számára az egyházmegyei levéltárban, a jövőben pedig online elérhetőségük biztosítását is tervezik.

Jelenleg az 1870–80-as évekből hiányzó indexkötetek pótlása zajlik hasonló mutatók készítésével. Inzsöl Richárd korábban már jegyzékkel látta el az 1857–1870 közötti iskolai iratokat, de lefotózta az „Intimata”-gyűjtemény protokollumait is, melyeknek jövőben elkészülő mutatói a szombathelyi püspökség és az állami hivatalok közti levelezés kutatásához lesznek nélkülözhetetlenek.

Mindeközben folyamatosan készülnek a székesegyházi főplébánia halotti anyakönyveinek névmutatói is.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria