Eltemették Batthyány Lászlót, a szegények orvosa unokáját

Külhoni – 2016. szeptember 19., hétfő | 16:17

Szeptember 15-én helyezték örök nyugalomra Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa unokáját, Batthyány Lászlót az ausztriai Németújváron (Güssing).

Gróf Batthyány László, Boldog Batthyány-Strattmann László unokája szeptember 5-én halt meg 88 éves korában. Magyarszecsődön (Vas megye) született, szülei Batthyány Zsigmond és Ludovika voltak, gyermekkorát a család itteni kastélyában töltötte. Középiskolai tanulmányait Pécsett a jezsuita Pius Gimnáziumban kezdte, majd a ciszterci rend gimnáziumában folytatta, 1944 őszén pedig a szentgotthárdi gimnáziumba járt. A második világháború idején a család átköltözött a burgenlandi Németújvárra (Güssing). László 1948-ban kivándorolt nagynénjéhez Dél-Amerikába. Uruguayban nyolc évig élt, 1956-ban tért vissza Németújváron élő szüleihez. Erdőgazdálkodással foglalkozott 1994-ig, amikor nyugdíjba vonult. Olasz származású feleségétől egy lánya és két fia született. Batthyány László a rendszerváltás után Magyarszecsődön birtokot és házat vásárolt, felváltva itt és Németújváron lakott. Büszke volt családja múltjára, féltve őrizte a tulajdonában levő Batthyány-relikviákat.

Mivel sokat tartózkodott Magyarszecsődön, a körmendi, a horvátnádaljai és a magyarszecsődi hívek is sokszor találkoztak vele a templomban. Emellett rendszeresen megjelent a körmendi ünnepeken, Batthyány-megemlékezéseken.

Gróf Batthyány László temetése szeptember 15-én volt Németújváron. A szertartás a családi kastély udvarán kezdődött, koporsóját innen kísérték a templomba, ahol kezdetét vette a lelki üdvéért bemutatott szentmise. A család régi ismerője, a ferences Anton Bruck mutatta be a szentmisét, mellette Németh Zoltán körmendi, Barta Tibor polgárdi és Gyürki László nyugalmazott plébános koncelebráltak.

Az olvasmányok és könyörgések magyar nyelven is elhangzottak. A szentmise végén felcsendült Batthyány Ödön Ave Mariája, majd a magyar himnusz is. Ezután a koporsót a templom alatti családi kriptában helyezték el. A szertartáson a németújvári és körmendi híveken kívül jelen voltak a máltai lovagrend tagjai is.

A temetési emléklapra a „Batthyány-Madonna” reprodukciója került, az ábrázoláson Mária köpenye alatt a család tagjai láthatók.


Forrás: Gyürki László

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria