Az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek erdélyi tanulmányútja

Külhoni – 2017. május 26., péntek | 9:53

Május 15. és 20. között zajlott az ausztriai idegen nyelvű – köztük a magyar – katolikus lelkészségek idei tanulmányútja a lelkészségeket irányító országos igazgatóság szervezésében. A Szent László-évhez kapcsolódva a csoport Partiumba és Erdélybe látogatott el.

Az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségeket irányító országos igazgatóság Vencser László igazgató vezetésével 2001 óta minden évben szervez külföldi tanulmányutat, hogy a hivatal munkatársai, illetve a különböző nemzetiségi közösségek papjai és hívei megismerkedhessenek és megismerhessék egymás szülőhazáját. Kelet-, Közép- és Dél-Európa valamennyi országát bejárták már. Partiumba és Erdélybe – tíz év után – másodszor tértek vissza. Vencser László elmondta: az úttal bekapcsolódnak a Szent László-év eseményeibe, ugyanakkor fontosnak tartotta azt is, hogy az ausztriai közösség tagjai közelebbről megismerjék az erdélyi magyar kisebbség helyzetét. A tanulmányúton 19 osztrák, tíz magyar, két horvát, egy olasz, egy spanyol, egy nigériai és egy indiai hívő vett részt.

Az első nap délutánján a csoport papjai szentmisét mutattak be a nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyházban Böcskei László megyéspüspökkel és Kovács Zsolt irodaigazgatóval. A liturgia után a vendégek megtekintették az egyházmegye kincstárát, benne a nagyváradi Szent László-hermával, majd felkeresték a Szent László-templomot, amit a kommunista diktatúra idején a hívek élőláncot alkotva mentettek meg a lerombolástól. A templomot Pék Sándor plébános mutatta be.

A tanulmányút második állomása Kolozsvár volt, ahol Kovács Sándor kanonok, főesperes-plébános vezetésével a csoport megnézte a Szent Mihály-templomot és a plébánia épületében kialakított Szervátiusz Múzeumot. Itt Vik János, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem dékánja tartott előadást az egyetem római katolikus teológiai karáról. A Mátyás-szobor megtekintése után a csoportnak lehetősége volt találkozni az emlékmű néhány évvel ezelőtti restaurálását vezető szobrászművésszel, Kolozsi Tiborral is.

Korond érintésével Gyergyóba utaztak tovább a lelkészségi munkatársak. Meglátogatták Gyergyószentmiklóson a Vencser László alapította Szent Erzsébet Idősek Otthonát, és betértek a Szent Miklós-templomba is, ahol megtekintették a néhány nappal korábban elhunyt Lukácsovits Magda gyönyörű mennyezeti freskóit.

Ditróban először a Közbirtokosság új Erdő Háza tematikus központját látogatták meg, majd a Jézus Szíve-templomot, ahol Baróti László plébános vezette körbe a csoportot. Az ott bemutatott kétnyelvű (német és magyar) szentmise főcelebránsa a község szülötte, az idén hetvenéves Vencser László volt. „Öröm itthon lenni, együtt misézni a paptestvérekkel azon a helyen, ahol negyvenhat évvel ezelőtt Isten szolgája Márton Áron püspök pappá szentelt. Öröm együtt lenni falusfeleimmel, visszagondolni a mai napon az elmúlt hét évtizedre ebben a csodálatos templomban” – kezdte szentbeszédét az ünnepelt. Rámutatott: „Missziós úton vagyunk, hét különböző nemzet papjai és hívei. Találkozunk a főegyházmegye vezetőjével, papokkal, hívekkel, és ezek a találkozások, a közös szentmisék egymás kölcsönös erősítését segítik elő. Az itteni vallásos életet, az Egyházhoz való ragaszkodást látva csoportunk tagjai is bátorítást kapnak. Ezzel akarunk visszatérni munkahelyeinkre és biztatni, erősíteni a ránk bízottakat.”


Csíksomlyón a kegytemplomban Urbán Erik ferences szerzetes, templomigazgató várta a csoportot. A búcsújárás hagyományáról tartott előadás után a vendégek közelről is megtekintették a Szűzanya kegyszobrát, és elmondtak a templomban egy-egy fohászt. Később György Péter igazgató vezetésével közelebbről is megismerték a Jakab Antal Tanulmányi Házat, melynek egyik megálmodója Vencser László volt.

Másnap a reggeli szentmise után, melynek főcelebránsa Antun Haimiller ferences szerzetes, linzi horvát lelkész volt, a csoport továbbutazott Brassóba. Kasza László segédlelkész, egyetemi lelkész mutatta be nekik a Szent Péter és Szent Pál apostolok plébániatemplomot, majd ellátogattak a szász evangélikus „fekete templomba” is. Másnap Nagyszebenben Raicea Oszkár főesperes-plébános vezetésével tekintették meg a Szentháromság-plébániatemplomot, majd felkeresték a központi evangélikus templomot is.

A következő állomás Gyulafehérvár volt, ahol a Szent Mihály-székesegyházban szentmisén vett részt a csoport, amit Jakubinyi György érsek mutatott be. Ezután a főpásztor tartott előadást a főegyházmegye történetéről, majd Korom Imre rektor vezette körbe a vendégeket a papnevelő intézetben. Jakab Antal püspök sírjának megkoszorúzása és a kriptában az ott nyugvókért elmondott ima után a lelkészségi munkatársak bejárták a székesegyházat, majd sétát tettek az érsekség udvarán és a gyönyörűen felújított várban is.

Az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségeket irányító országos igazgatóság jövőre Horvátországba szervez tanulmányutat.

Forrás: Varga Gabriella, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa

Fotó: Karlheinz Richter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria