Erdő Péter: A washingtoni kápolna az amerikai és az óhazabeli magyarok együttműködésének jelképe

Nézőpont – 2015. augusztus 31., hétfő | 12:42

A washingtoni Magyarok Nagyasszonya-kápolna annak a jelképe, hogy az amerikai és az óhazabeli magyarok képesek az egymással való együttműködésre – jelentette ki augusztus 29-én az MTI-nek nyilatkozva Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása.


Az esztergom-budapesti érsek augusztus 29-én, szombaton Donald Wuerl washingtoni érsekkel együtt áldotta meg a magyar kápolnát az amerikai főváros Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikában. Erdő Péter emlékeztetett arra: az Egyesült Államok nemzeti szentélyében azért alakítottak ki egy sor Szűz Mária-kápolnát, hogy kifejezzék a hálát azon nemzetek iránt, amelyeknek a tagjai létrehozták az amerikai katolikus közösséget.

„Ezért van itt a lengyeleknek, a szlovákoknak, az olaszoknak és sok más népnek is kápolnája. Feltűnt, hogy a magyaroké hiányzik” – mondta az érsek a 2004-es első washingtoni látogatására utalva.

A bíboros rámutatott, hogy a magyar kápolna a magyarság és az amerikai katolikus közösség közötti kapcsolatot jelképezi, de egyben is, azt is, hogy az amerikai és az otthoni magyarok együttesen hozták ezt lére.

„Ez nem (volt mindig) magától értetődő. Hála Istennek, hogy ez ma már lehetséges. Néhány évtizeddel ezelőtt sokan éppen azért jöttek ide, mert nem akartak tudni az otthoniakról, és viszont. Tehát a bizalmatlanságnak a meghaladása, az egymással való együttműködés képessége, ez kezd bennünket szalonképessé tenni más népek szemében is” – jelentette ki Erdő Péter.

„A kápolna ennek egy szép jelképe, és úgy érzem, hogy az imádság össze tudja fogni az embereket, megteremti a megértésnek a hídját nem magyarok és magyarok, az amerikai magyarok és az óhazabeliek között egyaránt” – mondta.


A kápolna praktikus szerepével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a washingtoni bazilikát évente egymillió amerikai zarándok keresi fel.

„Ezek az emberek végigjárják a kápolnákat, mert mindegyik egy nevezetesség. Mindegyik annak a népnek egy különleges szentképét, szentjét ábrázolja” – mondta.

„A mi kápolnánkban (a látogató) talál két gyönyörű márvány reliefet Szent István királytól, talál egy Szent István-ereklyét, talál egy süttői vörös márványból készült oltárt – Magyarországról hoztuk az anyagot hozzá – és talál egy gyönyörű szép mozaikképet, amelyen Szűz Mária mint a Magyarok Nagyasszonya szerepel a Szent Koronával, körülötte pedig nagy magyar szenteknek a képei, szintén mozaikábrázolásban” – mondta.

„Az egész helyiségnek a padlója és a mennyezete is régi magyar mintákat tükröz, régi magyar technikák szerint készült. Tehát egy kicsit a magyar ízlésnek, a magyar szépérzéknek is képviselője ez a kápolna” – tette hozzá.

Elmondta, hogy Donald Wuerl washingtoni érsek a megáldás szertartása előtt elegánsnak nevezte a magyar kápolnát.

Fotó: Matthew Barrick/Barrick Photography

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria