Fatimai engesztelés és templombúcsú Toronyban

Kishírek – 2015. szeptember 22., kedd | 12:05

A hagyományoknak megfelelően fatimai imaestet tartottak szeptember 13-án a Vas megyei Toronyban. Ugyanezen a vasárnapon ünnepelték a templom búcsúját is.

Mindkét szentmise főcelebránsa Barna Máté, a domonkos rend magyarországi tartományának általános vikáriusa volt. Az esti fatimai engesztelésre való ráhangolódást a Savaria Szimfonikus Zenekar kürtkvartettje segítette.

Barna Máté a kánai menyegző történetéről elmélkedett az esti szertartáson. Kiemelte: Mária azt mondja a szolgáknak: „Tegyetek meg mindent, amit mond!” Nekünk is ez a feladatunk: tenni, amit Jézus mond. Ez a mondat vezérfonala is lehet a tökéletesebb keresztény életre jutásunknak. A keleti ortodoxia ezt merészebben is megfogalmazza egyik mondásában: „Szüljétek a világra Istent!” Ez a mi feladatunk: abban az életállapotban, amiben vagyunk, megvalósítani Isten tervét, s így erre a világra „szülni” Őt. Ez sokszor nehézségek árán megy, szinte szülési fájdalmakat, kínokat is megélhetünk, ha Isten akaratát teljesítjük. Kérjük a Szűzanyát, hogy segítsen és tanítson ebben minket. Akkor kérjük helyesen az Istenszülő Szűzanya pártfogását, ha Isten akarata mellé helyezzük a mi szándékainkat, és nem a mi akaratunkat akarjuk ráerőltetni a Gondviselőre. Szűz Mária, irgalmasság anyja vezessen minket – hangzott a tanítás.

Ezután következett a legszentebb áldozat bemutatása, majd a gyertyás körmenet, amely után hazánkért, az ifjúságért és a betegekért imádkoztak a résztvevők.

Fotó: Hoós Flórián

Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria