Federico Lombardi: A krakkói IVT a hit nagy ünnepe lesz!

Kitekintő – 2016. július 26., kedd | 10:53

Ma hivatalosan is elkezdődik a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó, melyen közel kétmillió, a világ minden részéből érkezett fiatal vesz részt. A találkozót megelőző napokról nyilatkozott Federico Lombardi SJ a Vatikáni Rádió lengyel programja főszerkesztőjének, P. Leszek Gesiak jezsuitának.

Lombardi atya elmondta, hogy a szervezők ismételten megerősítették: nincs ok aggodalomra, a találkozón résztvevők biztonságáért mindent megtettek az illetékes hatóságok, majd úgy fogalmazott: „az IVT a hit nagy és szép ünnepe lesz”.

Az elmúlt napokban elkövetett merényletek nem befolyásolták a Krakkóba érkező csoportok számát, továbbra is tömegesen érkeznek a fiatalok, hogy a pápával együtt ünnepeljenek. Ferenc pápa július 27-én, szerdán délután érkezik meg Krakkóba, és vasárnap este tér vissza Rómába.

Krakkó II. János Pál pápa városa – emlékeztetett Lombardi atya. – Itt volt érseki székhelye. És arról sem feledkezhetünk el, hogy az ő nagy szíve, lelkipásztori géniusza kezdeményezte a fiatalok világtalálkozóját. Mindemellett pedig az Isteni Irgalmasság II. János Pál pápaságának is központi üzenete volt. Emlékezzünk Dives in misericordia k. enciklikájára, Fausztina nővér szentté avatására vagy arra, hogy a 2000-es jubileumi szentévben megalapította az Isteni Irgalmasság ünnepét.

Most pedig az irgalmasság szentévét ünnepeljük – tette hozzá Federico Lombardi, majd azt is megemlítette, hogy történtek kisebb változások a pápai út programjában, például Ferenc pápa nem mondja el a lengyel püspököknek szánt beszédét, mert közvetlen szavakkal kíván hozzájuk fordulni.

Nem is változásról van szó igazából, hanem inkább arról, hogy a pápa az előre megírt beszéd helyett a családias találkozás, a párbeszéd formáját kívánja választani, mint ahogy erre már más külföldi útján is volt példa – fejtette ki a szentszéki sajtóterem igazgatója. – Ezért nem közvetítik majd élőben a találkozót, hogy arra teljes mértékben családias légkörben, szabad beszélgetés formájában kerülhessen sor, hogy a püspökök úgy szólhassanak a pápához, mint fiúk az apához, mint Róma püspökének, az egyetemes egyház vezetőjének püspöktestvérei.

A pápa a népes olasz püspöki konferenciával való találkozásakor is a dialógus formáját választotta az elmúlt években – emlékeztetett Federico Lombardi, és hangsúlyozta: a pápa nem fél a médiától. Ezt jól tudjuk, hiszen nagyon készségesen válaszol a kérdésekre a repülőutakon tartott sajtókonferenciákon is. Azonban amikor azt szeretné, hogy a találkozó a lehető legcsaládiasabb légkörben történjen, akkor jobban szereti, ha nincs jelen a média. A Szentatya azt szeretné ilyenkor, hogy a teljes nyitottság testvéri légkörében folyjanak le a találkozások.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria