Felavatták a felújított Szentháromság-szobrot Vácrátóton

Hazai – 2017. május 22., hétfő | 16:20

Szentmise keretében áldották meg és avatták fel a restaurált, csaknem 240 éves Szentháromság-szobrot május 19-én, pénteken a Pest megyei Vácrátóton.

A vácrátóti templomkertben tartott ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a Szentháromság-szobor jelkép, a keresztény hit szimbóluma, és most teljesen megújult. Az alkotás nem a virtuális valóságban lévő szimbólum, hanem kőből lévő eltörölhetetlen jelképe mindannak, amiben „hiszünk, ami a kereszténységünket és a magyarságunkat adja” – tette hozzá.

Ilyen és hasonló Szentháromság-szobrok Vácrátóton és nagyon távoli településeken ugyanolyan büszkén hirdethetik az evangéliumot, „és bízunk benne, hogy sem a közel-keleti erőszakkal, sem Európában a fogyasztói társadalommal, értékrelativizmussal nem tudják elvenni a mi keresztény hitünket” – jegyezte meg.

Az 1780-ban készült vácrátóti Szentháromság-szobrot Horváth Tibor és Lévai Antal restaurálta. Az alkotást 4,2 millió forintból újították meg, a költségekhez 1 millió forinttal járult hozzá a Nemzeti Kulturális Alap, a többi pénzt a hívek adományozták.

A szoboravató szentmisét Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke celebrálta, majd megáldotta a felújított alkotást.

Forrás: MTI

Fotó: a vácrátóti önkormányzat Facebook-oldala

Videó: Vácrátót község

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria