Felújítják a Boldogasszony Iskolanővérek egykori zárdáját Nagybecskereken

Külhoni – 2017. május 26., péntek | 11:12

Német László SVD megyéspüspök május 23-án sajtótájékoztatót tartott az egykor a Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett nagybecskereki zárda épületének sorsáról.

2010-ben a Boldogasszony Iskolanővérek visszakapták a nagybecskereki zárda épületét. A rend önerőből nem tudta felújítani az ingatlant, ezért a helyi magyarság kívánságára a magyar kormány megvásárolta azt, és a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába adta. A zárda épületének felújítása magyarországi pénzekből valósul meg a közeljövőben – mondta el a főpásztor.

A sajtótájékoztatón Német László áttekintést nyújtott a zárda történetéről. A zárdakápolna alapjait 1879. június 14-én rakták le, és Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel. A Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek – akiket 2011 óta hivatalosan Boldogasszony Iskolanővéreknek neveznek – 1880 óta vannak jelen a városban.

Szathmáry Sámuel királyi tanácsosnak, Torontál vármegye főmérnökének az özvegye, Szathmáry Karolina 1867-ben tekintélyes összeget hagyott egy női zárda alapítására, amelynek kezelését Bonnaz Sándor püspökre bízta. 1880 szeptemberében nyílt meg az iskolanővérek zárdája. A püspök rendelkezése alapján az első nővérek Temesvárról jöttek; a tartományfőnöknő, Mária Abundántia és a helyettese, Mária Gabriella hét társukkal érkeztek a nagybecskereki rendházba.

Az iskolanővérek immár több mint százharminc éve töretlenül jelen vannak a nagybecskereki egyházközség életében. Hatvannégy évig nevelték a bánáti lányifjúságot, hatalmas iskolát működtettek, amit 1944-ben elvett az akkori hatalom. Intézményükben ideiglenesen kórház, majd árvaház működött. Az épületet 1959-ben államosították, ezután az egészségügyi középiskola, majd a mezőgazdasági középiskola kapott itt helyet, valamint a Vuk Karadžić Általános Iskola, ami még ma is működik az egyik részében.

Az iskolanővérek 1996 óta működtetnek újra leánynevelő intézetet Nagybecskereken, amit tavaly óta Szathmáry Karolina Leánykollégiumnak neveznek, az alapító emléke előtt tisztelegve. Az intézmény lehetőséget ad a bánáti szórványban élő magyar keresztény középiskolásoknak, hogy tanulmányaikat anyanyelvükön folytathassák. A kollégiumnak jelenleg a Dušan cár utcai rendház ad otthont, de a tervek szerint 2018 augusztusától átköltözik az egykori zárda épületébe.

Az egykori zárda épületének megvásárlására, felújítására, átalakítására a magyar kormány 650 millió forintot hagyott jóvá, és a tervek szerint a jövő év augusztusára fejezik be a munkálatokat. Az épület újra a város és a bánáti magyarság szolgálatában áll majd.

Jelenleg az előkészítő munkálatok zajlanak a Nagybecskereki Egyházmegye irányításával. A felújítás második szakaszának koordinálását június 15-től az erre a célra létrehozott SPES Alapítvány veszi át. A műemléki védelem alatt álló épületet igyekeznek eredeti állapotába visszaállítani, ugyanakkor céljuk, hogy megfeleljenek a mai igényeknek is. A Petőfi Magyar Művelődési Egyesület számára 85-90 férőhelyes előadótermet alakítanak ki kísérőtermekkel; a leánykollégiumot teljes egészében átköltöztetik, az újonnan kialakított szobákban hatvan diák bentlakását tudják majd biztosítani. Az épület akadálymentesített lesz. A tervek szerint a Bega felé eső udvaron nyári színpadot is létrehoznak, kihasználva az akusztikai adottságokat.

Német László püspök rámutatott: céljuk az, hogy Nagybecskerek központjában a város múltjához méltó művelődési-oktatási központ jöjjön létre.

Forrás: Nagybecskereki Egyházmegye

Fotó: Nagybecskereki Egyházmegye; Magyarszo.rs/Kecskés István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria