Felújított angyalszobrok várják a német búcsúra érkezőket Máriakéménden

2018. május 22. kedd, 19:58

Május 27-én, a Szentháromság vasárnapi német búcsún már régi pompájában csodálhatják meg a hívek a Baranya megyei Máriakéménd temploma előtt álló két pirogránit angyalszobrot.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén is megrendezik a Szentháromság vasárnapján hagyományos német búcsút Máriakéménden. Május 27-én délután fél kettőkor indulnak a népviseletbe öltözött hívek a település központjától a kegytemplomhoz, ahol Kvanduk Frigyes általános püspöki helynök megáldja a felújított angyalszobrokat.

Ezt követően kezdődik a német nyelvű ünnepi szentmise.

Az 1890-es években tizenegy 2,5 méter magas angyalszobor készült az akkor világhírű pécsi Zsolnay-gyárban. Budapesti megrendelésre alkották őket, öt szobor azóta is a kőbányai Szent László-templomban áll. Egy angyalt Pécsett, a Zsolnay-mauzóleum tetején helyeztek el, ami sajnos ma már nincs meg.

A szobrokat Lechner Ödön tervei alapján a szászvári születésű Kiss György (1852–1919) készítette. Az alkotások anyaga, a pirogránit mesterséges, a gránithoz hasonló kő; könnyen olvadó agyagból készül: az agyagot égetik, porrá őrlik, nyers, nehezen olvadó agyaggal keverik, vízgőzzel gyengén megnedvesítik, nagy nyomáson préselik, majd újra égetik.

A szobrok plasztikája eltér a korabeli épületszobrok sablonjaitól. A nagyméretű, magyaros öltözetű, varkocsos angyalalakok a hitet és a szeretetet jelenítik meg: a keresztet tartó a hit, a másik, a szívét mutató angyal a szeretet szimbóluma.

Egyes példányok sokáig a Zsolnay-gyár raktárában maradtak – 1958-ban állították fel őket szabadtéren: három Kishajmásra, a hegyoldalban található kálváriához, kettő a máriakéméndi búcsújáró kegyhelyre, a templom főbejáratához került. A kőbányai angyalok feje körül glória látható.

A szakszerűtlen kihelyezés miatt a máriakéméndi angyalszobrok az idők során fokozatosan töredeztek, állapotuk végül kritikussá vált. Közel harminc évig álltak törötten, ez idő alatt számtalan próbálkozást tettek a hívek és az itt szolgáló plébánosok, ám anyagi forrás híján nem jártak sikerrel.

A Mecsek Egyesület kezdeményezésére 2015 decemberében széles körű társadalmi megmozdulás indult: fél év alatt közel 3,8 millió forint gyűlt össze, melyből először a templom bejárata feletti mázas Magyarok Nagyasszonya-domborművet, majd hosszú várakozás után az angyalszobrokat restaurálták.

A kegytemplomhoz felvezető lépcső és a két falsarok felújítását, amelyen a szobrok állnak, a Pécsi Egyházmegye, a támfal jobb oldali részét a Mecsek Egyesület és a máriakéméndi plébánia finanszírozta.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd