Felújították a bátaszéki plébániatemplomot

Hazai – 2014. október 22., szerda | 16:14

A felújított templom átadására és megáldására október 26-án vasárnap, 15 órakor püspöki szentmise keretében kerül sor. A hálaadó szentmisét Udvardy György megyéspüspök mutatja be – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.


A háromhajós bátaszéki plébániatemplom 1899 és 1903 között a Nagyboldogasszony tiszteletére, neogótikus stílusban épült. 83 méter magas tornyával hazánk egyik legmagasabb temploma.

A templomtorony harminc méter magas sisakjának statikai problémái már a kilencvenes években jelentkeztek, a 2012. november végén készült szakértői vélemény pedig életveszélyesnek nyilvánította. Udvardy György pécsi megyéspüspök ezért a megfelelő helyreállításig nem engedélyezte a templom használatát. További vizsgálatok megállapították, hogy a toronysisak több mint százéves faszerkezete gombafertőzött, elkorhadt, és sajnos teljes egészében menthetetlen. A veszélyes toronysisakot 2013 tavaszán lebontották, a torony szerkezetét megerősítették, így a templom újra használhatóvá vált. A veszély elhárítása 50 millió forintba került.

A lebontással egy időben megkezdődött a felújítás tervezése is. A szakszerű, gondos és összehangolt munkának köszönhetően az összes érintett szakhatóság támogatásával rövid időn belül elkészültek a tervek, és az építési engedély jogerőre emelkedett. A kivitelezés 2014 februárjától folyik.

A toronysisak teljes egészében új építmény, de külalakját, méreteit tekintve a lebontott szerkezet tökéletes mása. A beruházás része a torony homokkő épületdíszeinek (párkányok, szobrok) restaurálása, így a rekonstrukció teljes körűen november végén zárul. Az új torony felépítésének költsége 100 millió forint.

Az összesen mintegy 150 millió forint értékű felújításhoz pályázat keretében 30 millió forint támogatással járult hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Közel 20 millió forintot a helyi és elszármazott segítőkész, nagyvonalú bátaszéki lakosok, vállalkozások, cégek gyűjtöttek össze. A fennmaradó összeget az egyházmegye biztosítja.

Fotó: Panoramio.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria