Ferenc pápa: Az egység nem egyszínűség, de nem is az identitás elvesztése

Ferenc pápa – 2014. október 31., péntek | 19:40

Ferenc pápa pénteken délben fogadta a karizmatikus mozgalmak katolikus testvériségének tagjait 16. nemzetközi konferenciájuk alkalmából.

A karizmatikusokat Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház prédikátora vezette. A találkozón jelen volt Giovanni Traettino tiszteletes, Ferenc pápa régi barátja. A Szentatya beszédét az egység a különbözőségben témára összpontosította. A vér ökumenizmusa egyesíti a sok keresztény vértanút a világ minden részén.

Az egyszínűség nem katolikus, nem keresztény, a különbözőségben kell keresni az egységet. Az egység nem azt jelenti, hogy kötelezően mindent együtt csinálunk, és ugyanúgy gondolkodunk, vagy hogy elveszítjük identitásunkat. Az egység a meghallgatni tudás, a különbözőségek elfogadása, a szabadság, hogy különbözőképpen gondolkodjunk, és ez meg is nyilvánuljon. Mindezt a másik tiszteletben tartásával, aki a testvérem. Ne féljetek a különbözőségtől! – mondta a pápa.

Ferenc pápa az imát a lélegzéshez hasonlította. Amikor belélegzünk, az imában a Lélek új levegőjét kapjuk, és amikor kilélegzünk, Jézus Krisztust hirdetjük a Lélektől ösztönözve. Senki sem élhet lélegzés nélkül. Isten imádása és a küldetés nélkül a keresztény sem él keresztény módon.

A pápa utalt a karizmatikus megújulás mozgalmára, amely emlékeztette az egyházat a dicsőítő ima szükségességére és jelentőségére. A közbenjáró ima ma kiáltás az Atyához üldözött és meggyilkolt testvéreinkért, valamint zaklatott világunk békéjéért. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Jézus vére, amelyet keresztény testvéreink világszerte kiontanak érte, az egységre ösztönöz. Üldözőink számára nem vagyunk megosztottak, nem vagyunk lutheránusok, ortodoxok, evangélikusok, katolikusok… Nem, hanem egyek vagyunk! Számukra keresztények vagyunk, ezen túl más nem érdekli őket. Ez a vér ökumenizmusa, amelyet ma élünk – zárta  a karizmatikus mozgalmak katolikus testvériségének tagjaihoz intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria