Ferenc pápa: Az igazi gazdaság a közjót szolgálja

Ferenc pápa – 2015. február 28., szombat | 20:49

Február 28-án a VI. Pál-teremben fogadta Ferenc pápa az Olasz Szövetkezetek Szövetségének 7 ezer tagját – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Olasz papok, plébánosok Itáliában elsőként alapítottak szövetkezeteket

„Az olasz egyház nagy kincsének élő emlékezete vagytok” – szólította meg a szövetkezeti dolgozók népes és színes seregletét a pápa, majd arra emlékezette őket, hogy már az 1800-as években olasz papok, plébánosok Itáliában elsőként alapítottak szövetkezeteket. Ma is vannak olasz egyházmegyék, ahol a papok és hívek a szövetkezethez folyamodnak mint a munkanélküliség és a társadalmi problémák hatékony orvoslásának az eszközéhez.

„Az egyház mindig elismerte, megbecsülte és bátorította a szövetkezeti tapasztalatot” – mondta Ferenc pápa, és kiemelte beszédében az egyház társadalmi tanításának alappontjait, kezdve XIII. Leó pápa 1891-ben írt Rerum Novarum enciklikájával, ahol ezt olvassuk: „tutti proprietari e non tutti proletari”, vagyis a szövetkezetben a tagok „mindannyian tulajdonosok, de nem mind proletárok”. A Leó pápától VI. Pál pápán át egészen Benedek pápáig tartó „megszólalások a szövetkezeti mozgalom elismerésére és bátorítására a mai napig érvényesek és időszerűek”.

Vigyétek tovább az eddigi eredményeket!

Ferenc pápa kiemelte, hogy ebben a párbeszédben ő a jövő felé tekint: az új távlatok, az új felelősségek, a szövetkezeti vállalkozások új formájú kezdeményezései felé fordul. Ez egy igazi misszió, mely teremtő fantáziát igényel az új módszerek megkeresésében és megvalósításában, hogy legyőzze a „kiselejtezés kultúráját”. Ehhez szükség van a szolidaritás globalizálására, az ember integráns egészét biztosító igazi haladásra. Ne elégedjetek meg az eddig elért eredményekkel – biztatott a pápa –, hanem tökéletesítsétek, erősítsétek és újítsátok meg, amit eddig felépítettetek.

A Szentatya emlékeztette őket arra, hogy a szövetkezeti mozgalomnak van egy „prófétai jellege” is, mely a jövőbe néz, és új formákat próbál feltalálni a népi mondás jegyében: amikor a fa új ágakat hajt, akkor épek a gyökerek és erős a törzs. A pápa felsorolt néhány szektort, ahol a szövetkezeti mozgalom különösen is fontos: a mezőgazdaság, az építőipar, a halászat, az ipari tevékenység, az elosztás szolgálata, majd néhány konkrét bátorítást ajánlott hallgatósága figyelmébe.

A szövetkezetek a közöségek és a civil társadalom leggyengébb részének a motorjai

A szövetkezetek legyenek felemelő és fejlesztő motorjai a helyi közösségek és a civil társadalom leggyengébb részének. Új szövetkezeti vállalkozások kellenek, főként új munkahelyek megteremtése céljából. Ezzel elsősorban a fiatalokat sújtó drámai munkanélküliségen lehet és kell segíteni, de a nők is rászorulnak arra, hogy bekapcsolódhassanak a munka világába. A nehézséggel küzdő szövetkezetek megmentésére a pápa a „Workers buy out”, a „visszaszerzett, visszavásárolt vállalkozások” módszerét ajánlja.

Főszereplők a Welfare területén, főként az egészségügyben

A Szentatya második bátorító szempontja azt sugallja, hogy a szövetkezeti mozgalmak legyenek főszereplők a Welfare, a jóléti világ új megoldásainak megvalósításában, főként az egészségügy területén. „Tudom, hogy mennyi mindent tesztek annak érdekében, szólt elismerőleg a pápa, hogy szeretettel és szenvedéllyel segítsétek a városok és a társadalom peremein élő családokat, gyerekeket és betegeket. A szeretet adomány! Nem egy egyszerű gesztus, mely megnyugtatja a szívet. Az egyház társadalmi tanítása e tekintetben erővel hangsúlyozza a szubszidiaritás elvét, vagyis, hogy az adott szinten egyesítsük az erőket. Milyen szép lenne, ha az ellátási rendszerek, mint például az egészségügyi ellátás, egész hálózatát hoznátok létre, hiszen tiétek a feladat, hogy új gyakorlati megoldásokat találjatok ki! Azt azonban soha nem lehet elfelejteni, hogy mindig az embert állítsátok a középpontba!” – buzdított a pápa.

A szövetkezet az együttműködést jelenti minden szinten

Ferenc pápa harmadik bátorító gondolata a gazdaságot érintette, a társadalmi igazságosság, az emberi méltóság és a személy értéke összefüggésében. A szabadelvűség azt hiszi, emlékeztet a pápa, hogy elegendő csak gazdagságot termelni és az elosztás kérdése az már nem fontos. Mások úgy vélik, hogy a vállalkozások felhalmozott gazdagságának morzsáit kell kiszélesíteni, így oldva meg a társadalmi felelősség kérdését. Mindkét megoldás becsapja önmagát, mert csak a marketinggel foglalkozik, anélkül hogy kilépne a személyes és a vállalkozói önzés végzetesen zárt köréből.

Arra gondolok konkrétan – folyatta a pápa –, hogy egy munkás, egy beszállító, egy alkalmazott ne csak a bérét kapja meg, hanem tegyük őt főszereplővé. Szükséges, hogy növekedjék a bevétele, de ez sem elég, még az is kell, hogy a szövetkezet által vitt vállalkozás növekedjék valóban szövetkezeti módon, vagyis: részesedjék abban mindenki. A „cooperari” kifejezés – magyarázta a pápa a szó etimológiáját – azt jelenti, hogy együttműködünk, közösen cselekszünk a cél eléréséért. Soha ne elégedjetek meg a „szövetkezeti” szóval,az együttműködés valódi, lényegi tudatosítása nélkül.

A szövetkezetek a családért és a nőért

A pápai bátorítás negyedik eleme a családok világát érintette. Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy egy gazdaság soha nem újul meg ott, ahol a társadalom elöregszik. A szövetkezeti mozgalom jelentős hatást gyakorolhat, hogy fenntartsa, megkönnyítse és bátorítsa a családok életét. A munka és a család összebékítése, jobban mondva harmonizálása olyan feladat, amit eddig is csináltatok. Ez azt is jelenti, hogy segítitek a nőket abban, hogy teljesen megvalósíthassák küldetésüket és gyümölcsöztethessék a talentumaikat, otthon a családban és a vállalkozásokban is mint főszereplők!

Működjenek együtt pénzügyi szövetkezetek és szövetkezeti vállalkozások!

Az ötödik bátorításom bizonyára meglep benneteket! – folytatta a Szentatya. – A vállalkozásokhoz ugyanis pénz kell. A szövetkezeteket általában nem gazdag tőkések alapították, sőt azok, szakmai szóval élve, „alultőkésített” vállalkozások voltak. Ellenben mint pápa mondom nektek: Szükség van a beruházásokra, kell hogy jól befektessetek! Olaszországban most biztosan nehéz közpénzt elnyerni, hogy a gyér forrásokat kipótoljátok. Megoldásként a következőt javaslom: Tegyétek össze meghatározott célkitűzéssel a jó eszközöket, hogy együtt valósítsátok meg a jó műveket! Működjenek együtt pénzügyi szövetkezetek és szövetkezeti vállalkozások! Bánjatok jól a pénzzel, de ne legyen bálvány, hanem a pénz álljon az élet szolgálatában, ne a tőke parancsoljon az emberek felett, hanem álljon az emberek szolgálatában!

A szövetkezet a közjót szolgálja

Vigyázzatok a hamis szövetkezetekre – intett pápa józanul és prófétai módon. – Ha a szövetkezeti gazdaság hiteles, akkor erős társadalmi szerepet vállal magára. Mozdítsátok elő a becsületesség gazdaságát! Az igazi gazdaságot arról lehet felismerni, hogy csak a közjót veszi figyelembe. A nemzeti szinten túl azonban ápolni kell a nemzetközi kapcsolatokat is, amelyben szintén úttörő szerepet vállaltatok.

Végül Ferenc pápa arra buzdította az Olasz Szövetkezetek Szövetségének 7 ezer tagját a VI. Pál-teremben, hogy a múlt örökségének megfelelően ápolják a kapcsolatokat a plébániákkal és az egyházmegyékkel és céljaik elérése érdekében fogjanak össze ne csak a többi katolikus szövetkezettel, hanem minden jóakaratú emberrel.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria