Ferenc pápa: Az irgalom megtapasztalása is valódi megismerési forma

Ferenc pápa – 2017. április 23., vasárnap | 15:20

Április 23-án, fehérvasárnap, az irgalmasság vasárnapján a szentatya arról elmélkedett a déli Regina Caeli imádság előtt, hogy az irgalmasság megnyitja elménk és szívünk ajtaját, és új fogékonysággal ajándékoz meg minket.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Tudjuk, hogy minden vasárnap megemlékezünk az Úr Jézus feltámadásáról, de ebben a húsvét utáni időszakban a vasárnap még ragyogóbb jelentést kap. Az Egyház hagyományában ezt a húsvét utáni első vasárnapot „in albis”-nak, vagyis fehérvasárnapnak nevezik. Mit jelent ez? A kifejezés azoknak a rítusára utal, akik húsvét vigíliáján kapták meg a keresztséget. Valamennyiüknek fehér ruhát – albát – adtak, hogy az kifejezze új, istengyermeki méltóságukat. Ma is él ez a szokás: a csecsemőknek egy jelképes ruhácskát adnak, a felnőttek viszont igazi fehér ruhába öltöznek, ahogyan húsvét vigíliáján láthattuk. A fehér ruhát a múltban egy teljes hétig hordták, egészen eddig a vasárnapig, innen származik az in albis deponendis kifejezés, melynek jelentése: a fehér ruha levételének vasárnapja. Az új keresztények a fehér ruha levételével megkezdték új életüket Krisztusban és az Egyházban.

Van itt azonban egy másik dolog is. A 2000-es szentévben Szent II. János Pál elrendelte, hogy ezt a vasárnapot az isteni irgalmasságnak szenteljük. Valóban nagyszerű ötlet volt: a Szentlélek indította erre! Néhány hónapja fejeztük be az irgalmasság rendkívüli szentévét, és a mai vasárnap arra hív minket, hogy ismét ráleljünk az Isten irgalmasságából fakadó kegyelemre. A mai evangélium azt beszéli el, hogy a feltámadt Krisztus megjelenik az imateremben egybegyűlt tanítványoknak (vö. Jn 20,19–31). Szent János azt írja, hogy Jézus, miután köszöntötte tanítványait, azt mondta nekik: „Ahogyan az Atya elküldött engem, úgy én is elküldelek titeket.” Ezután pedig rájuk lehelt, és hozzátette: „Fogadjátok a Szentlelket! Akiknek megbocsátjátok bűneit, azok bocsánatot nyernek”(Jn 20,21–23). Láthatjuk hát az irgalmasság jelentését Jézus feltámadásának napján: ez a bűnök bocsánata. A feltámadt Jézus átadta Egyházának első feladatként önnön küldetését, azt, hogy mindenkinek elvigye a megbocsátás konkrét hírét. Ez az első feladat: hirdetni a bocsánatot! Irgalmasságának ez a látható jele magával hozza a szív békéjét és az Úrral való ismételt találkozás örömét.

A húsvét fényében az irgalmasságot a megismerés valódi formájaként tudjuk megragadni. És ez fontos: az irgalmasság valódi megismerési forma! Tudjuk, hogy a megismerés többféle formában zajlik: az érzékeinken keresztül, intuícióval, az értelmünkkel és egyéb módokon. De hozzá kell tennünk: az irgalmasság megtapasztalásán keresztül is szerzünk ismereteket! Mert az irgalom megnyitja az elme ajtaját, hogy jobban megértsük Istennek és saját létezésünknek a misztériumát. Az irgalom megérteti velünk, hogy az erőszaknak, a haragnak, a bosszúnak semmi értelme sincs, és az első áldozat éppen az, akit ilyen érzések töltenek el, mert így megfosztja magát saját méltóságától. Az irgalom megnyitja a szív ajtaját is, és lehetővé teszi, hogy kifejezzük közelségünket főleg azokhoz, akik magányosak és kirekesztettek, mert megérezteti velük, hogy testvérek és ugyanazon Atya gyermekei vagyunk. Segít, hogy felismerjük, ki szorul vigasztalásra, és hogy megfelelő szavakat találjunk ahhoz, hogy lelket öntsünk beléjük.

Testvéreim, az irgalmasság felmelegíti a szívet, és fogékonnyá teszi a testvérek szükségletei iránt azáltal, hogy osztozásra és részvételre indít. Az irgalmasság végeredményben arra késztet mindenkit, hogy az igazságosság, a kiengesztelődés és a béke eszköze legyen. Sose felejtsük el, hogy az irgalmasság a zárókő hitéletünkön, valamint az a konkrét forma, amellyel láthatóságot adunk Jézus feltámadásának!

Mária, az irgalom anyja, segítsen minket, hogy örömmel tudjuk hinni és megélni mindezt!

A szentatya szavai a Regina Caeli elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Tegnap, Oviedóban, Spanyolországban boldoggá avatták Luis Antonio Rosa Ormières áldozópapot. Ő a 19. században élt, minden emberi és spirituális adottságát a nevelésnek szentelte, és ezért alapította meg az Őrangyal Nővéreinek Kongregációját. Az ő példaadása és közbenjárása különösen is segítse mindazokat, akik az iskolában és a nevelés területén dolgoznak.

Szívből köszöntelek mindnyájatokat, római hívők, valamint Olaszországból és sok más országból érkezett zarándokok! Külön is köszöntöm a Kerkradéból (Hollandiából) érkezett Szent Sebestyén Testvérületet, a Nigériai Katolikus Titkárságot, valamint a német bocholti Liebfrauen-egyházközség tagjait.

Köszöntöm a lengyel zarándokokat, és szeretném kifejezni gratulációmat a lengyel karitásznak azon kezdeményezéséért, amellyel nagyszámú szíriai családot segít. Külön is köszöntöm az isteni irgalmasság tisztelőit, akik ma egybegyűltek a Santo Spirito in Sassia-templomban. Hasonlóképpen köszöntöm a „békefutás” résztvevőit: ez egy váltófutás, amely ma indul erről a térről, és a németországi Wittenbergbe fog beérkezni.

Sok gyermekcsoport is itt van, köszöntöm őket, különösen is azokat, akik nemrég bérmálkoztak, vagy bérmálkozás előtt állnak az alábbi egyházmegyékből: Piacenza-Bobbio, Trento, Cuneo, Milánó, Lodi, Cremona, Bergamo, Brescia és Vicenza.

Köszöntöm a „Masaccio” iskolát is Trevisóból, és a „San Carpoforo” Intézetet Comóból.

Végül szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ebben az időszakban húsvéti üdvözletet küldtek nekem. Szívből viszonzom a jókívánságokat, a feltámadt Úr kegyelmét kívánom valamennyiüknek és családjuknak.

Szép vasárnapot kívánok! Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Finom ebédet! A viszont látásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás: Vatikáni Sajtóközpont

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria